Ana SayfaEkolojiBaro’dan çağrı: Dersim’deki yangına müdahale edilmeli

Baro’dan çağrı: Dersim’deki yangına müdahale edilmeli

HABER MERKEZİ – Tunceli Barosu yaptığı açıklama ile Hozat ilçesinde günlerdir süren yangına bir an önce müdahale edilmesi çağrısında bulunurken, Orman Genel Müdürlüğü’nün ülkedeki yangınları belirttiği haritada ise ilçe yer almadı.

Dersim’in Hozat ilçesindeki Aliboğazı’nın Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca ve Dündül bölgelerinde bir hafta önce başlayan yangın büyüyerek devam ettiği aktarılıyor.

Askeri operasyon kapsamına alındığı için kimsenin girişine izin verilmeyen bölgedeki yangına, yetkililerin de müdahale etmediği belirtiliyor.

Yangına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Tunceli Barosu, devletin, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyarak tedbirleri almakla yükümlü olduğunu hatırlatarak, şu ifadeleri kullanıyor:

“Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.”

‘Yangınlar kültürel ve doğal miras sahalarını tahrip ediyor’

Hozat’taki yangına derhal müdahale edilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, şunlar ifade ediliyor:

“Ülkemizin en önemli florastik ve faunastik zenginliğini barındıran coğrafyamızda orman yangınları kültürel ve doğal miras sahalarımızı yoğun şekilde tahrip etmektedir. 6831 sayılı Orman Kanunu; 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi hukuksal zorunluluktur. Tunceli Barosu olarak hukuksal süreci takip ediyoruz.”

Orman Genel Müdürlüğü haritasında Hozat yangını yok

Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü’nün ülkedeki yangınları gösteren haritasında, Hozat’taki yangın yer almıyor.

Yangınlar nasıl başlıyor?

BBC Türkçe’nin haberine göre yangınlar, doğal olarak sıcaktan ya da düşen bir yıldırımdan ormanlık ve çalılık alanlarda ortaya çıkıyor.

Ancak uzmanlara göre dünya çapında yangınların yüzde 90’ı insanlar yüzünden başlıyor.

Sebep mangal kömürü, sönmemiş bir sigara ya da kundaklama olabiliyor. Benzin ve oksijen olduğu müddetçe alevler kolay bir şekilde büyüyebiliyor.

Previous post
Beş ilde operasyon: Çok sayıda kişi gözaltında, aralarında HDP'li yöneticiler de var
Next post
Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç hakkında tahliye kararı