Ana SayfaToplumsal Cinsiyet“Bazen çobanları görüp sesleniyorum: Hiç gittiğiniz yerde cenaze falan buldunuz mu?”

“Bazen çobanları görüp sesleniyorum: Hiç gittiğiniz yerde cenaze falan buldunuz mu?”

HABER MERKEZİ – Kendilerinin yıllardır bayram kutlayamadığını belirten kayıp yakınları, gözaltında zorla kaybedilen yakınlarının akıbetini sormaya devam ediyor. İki kardeşinin de akıbetinin belirsiz olduğu kaydeden İffet Tekdağ, yakınlarının kemiklerini istediklerini belirterek şöyle diyor: “Bazen çobanları görüp onlara sesleniyorum, hiç gittiğiniz yerde cenaze falan buldunuz mu?”

Yıllardır, gözaltına alınarak zorla kaybedilen çocuklarının, eşlerinin, kardeşlerinin akıbetini soran kayıp yakınları, uzun zamandır olduğu gibi bu bayramı da hüzünlü karşılıyor.

Diyarbakır’da yaşayan 63 yaşındaki İffet Tekdağ, 1990’lı yıllarda kardeşleri Ali ve Mehmet Tekdağ’ın faili meçhul cinayete kurban gittiğini belirtiyor.

Yıllardır kemiklerini aradıklarını ancak bulamadıklarını belirten Tekdağ, “Nerede olduklarını bilsek, oraya gidip mezarlarında  bir dua okuruz. Ölünceye kadar da mücadelemi sürdüreceğim” diyor.

‘Silvan’a yolum düşerse, Ali’ye sesleniyorum’

Tekdağ, devamla şunları söylüyor:

“Bazen camdan bakıyorum, kardeşim buralarda bir yerde toprağa koymuşlar. Ama ben nerede olduğunu bilmiyorum. Bazen çobanları görüp onlara sesleniyorum, hiç gittiğiniz yerde cenaze falan buldunuz mu? Ne zaman Silvan’a yolum düşerse, Ali’ye sesleniyorum.” 

‘Şimdiye kadar bayram mı kutlayabildik?’

Kulp ilçesi Demirci köyünde 1 Kasım 1996 günü 18 yaşındayken gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Şirin Bayram’ın annesi Remziye Bayram ise “Şimdiye kadar bayram mı kutlayabildik? Bundan sonra da kutlamayız” diyor.

Devletin yüklerini ağırlaştırdığına vurgu yapan Bayram, “Ama biz bu yükün altında kalmayacağız. Hala buradayız, ayakta duruyoruz ve başımızı da eğmeyeceğiz. Bunun hesabını soracağız” ifadelerini kullanıyor.

AKP’nin politikalarına tepki gösteren Bayram, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kastederek, şunu söylüyor: “Er geç o da düşecek.”

‘Kayıplarımızın bir mezarı olsun’

Hazro ilçesinde 1997 yılında gözaltına alınıp kaybedilen İbrahim Gündem’in ablası Feride Mafna da ise şunları söylüyor: “Kayıplarımızın bir mezarı olsun ve bayramda onların mezarını ziyaret edelim. Cenazeleri nerede ise çıkarsınlar.”


Cumartesi Anneleri’nden 700. hafta çağrısı: Solmadı karanfilim, kaybolmadı inancım

Ceylan Ertem ve kayıp yakınları Cumartesi Anneleri için söyledi: “Beni Bul Anne”