Ana SayfaEkonomiBDDK’den swap işlemlerinde yeni sınırlama

BDDK’den swap işlemlerinde yeni sınırlama

HABER MERKEZİ – BDDK’nin yeni düzenlemesine göre, swap işlemleri bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), swap işlemleri ile ilgili yeni bir sınırlamaya gitti.

Buna göre, swap işlemleri bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyecek.

BDDK’den konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.”

BDDK hafta başında swap işlemlerine bankaların özkaynaklarının yüzde 50’sini geçememe şartı getirmişti.

Dolar/TL 6’nın altını gördü

Güne 6.35 TL’den başlayan Türk Lirası (TL), sabah saatlerinde yüzde 5 civarında değer kazandı. TL karşısında dolar 5.88’i euro da 6.68’i gördü.

Saat 10:25 itibarıyla euro 6.92, dolar ise 6.04 TL civarında seyrediyor.

TL’nin değerindeki artış, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun SWAP işlemlerindeki sınırlamayı artırması üzerine geldi.

Swap nedir?

Basit tanımıyla takas alamına gelen swap işlemi, Türkiye’de döviz almak isteyenlerin TL borçlanarak bunu gerçekleştirmesini sağlayan bir bankacılık işlemidir.