Ana SayfaGüncelAYM’den Enis Berberoğlu’nun başvurusuna ret

AYM’den Enis Berberoğlu’nun başvurusuna ret

HABER MERKEZİ – “MİT TIR’ları davası” kapsamında tutuklu yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru reddedildi.

“MİT TIR’ları” haberleri nedeniyle tutuklu bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu, 24 Haziran’daki seçimlerde bir kez daha milletvekili seçilmesi ve dokunulmazlık hakkı kazanmasının ardından  ‘tutuklanması hakkındaki kararın hukuki olmaması gerekçesiyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali’ ve ‘milletvekili görevini yerine getiremediği gerekçesiyle seçilme hakkının ihlal edildiği’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunmuştu.

AYM, başvuruyu değerlendirerek karara bağladı.

Mahkeme, oybirliğiyle Berberoğlu’nun başvurusunu reddetti.

Karar: İhlal yok, dayanaktan yoksun

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre AYM’nin 18 Temmuz’da yaptığı toplantıda Berberoğlu’nun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkin şu değerlendirme yapıldı:

“Başvurucunun mahkumiyet ile birlikte verilen tutuklama kararı üzerine tutulması yönünden bir ihlalin olmadığı açık olduğundan, başvurunun bu kısmının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir.”

Berberoğlu’nun milletvekilliği görevini yerine getirememesi nedeniyle bulunduğu ‘seçilme hakkının ihlal edildiği’ yönündeki iddiası da ‘açıkça dayanaktan yoksun olması’ nedeniyle kabul edilemez bulundu.

Ne olmuştu?

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, ‘MİT TIR’larının Durdurulması’ görüntülerinin Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmasına ilişkin davada tutuklanmış ve 25 yıl hapis cezası almıştı.

Kararı üst mahkemeye taşıyan Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün, İstanbul Bölge Adliye 2. Ceza Dairesi’nin (İstinaf) mahkumiyet kararını bozduğunu açıklamıştı.

Kararda, “Sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama suçunun unsurlarının oluşmayacağı” belirtilmişti.

Kararda ayrıca, Berberoğlu’nun tutukluluk halinin devam edeceği bilgisi de yer almıştı.

Dosya ise yeniden incelenmek üzere 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen 25 yıllık hapis cezasına ilişkin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bulduğunu açıklamıştı. Mahkeme, dosyayı iade etmişti.

Yeniden görülen davada Berberoğlu, 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.