Ana SayfaDünyaBeyaz Saray yetkilisi süre verdi: Brunson bırakılmazsa yeni adımlar atabiliriz

Beyaz Saray yetkilisi süre verdi: Brunson bırakılmazsa yeni adımlar atabiliriz

HABER MERKEZİ – Beyaz Saray’dan bir yetkili, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’de ev hapsindeki rahip Brunson’ı evine döndürmeye kararlı olduğunu belirtti ve ekledi: “Önümüzdeki birkaç gün ya da bir hafta içinde herhangi bir gelişme olduğunu görmezsek yeni adımlar atabiliriz.”

ABD’den İzmir’de ev hapsinde tutulan rahip Andrew Brunson’la ilgili yeni açıklamalar geldi.

Reuters’a konuşan Beyaz Saray’dan bir yetkili, Brunson’ın serbest bırakılması konusunda hiçbir ilerleme olmadığını ve ABD yönetiminin bu konuda katı tutumunu sürdüreceğini söyledi.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre adının açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın dün Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile yaptığı görüşmede ABD’nin bu konuda taviz vermeyeceği mesajını ilettiğini söyledi.

‘Yeni adım atılabilir’ mesajı

Habere göre yetkili, “Yönetim bu konuda aşırı sert tutumunu koruyacak. (ABD Başkanı Donald Trump) Başkan, Brunson’ı evine döndürmeye yüzde 100 kararlı” dedi ve ekledi:

“Önümüzdeki birkaç gün ya da bir hafta içinde herhangi bir gelişme olduğunu görmezsek yeni adımlar atabiliriz.”

Sözcü Sanders: Trump hayal kırıklığı yaşıyor

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da ABD Başkanı Trump’ın rahip Brunson’ın serbest bırakılmamasından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını söyledi:

“Başkan, Pastör Brunson’ın yanı sıra diğer Amerikan vatandaşları ve diplomatik misyonların çalışanları serbest bırakılmadığı için büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.”

Sözcü Sanders, “Türkiye’yi doğru olanı yapmaya ve bu kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz” ifadesini de kullandı.

‘Rahip krizi’

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınmıştı.

Washington yönetimi, Brunson’ın tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinin ardından önce insan hakları ihlalleriyle suçladığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondurmuştu.

ABD, bunun ardından da Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı almıştı.

Son olarak da ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesini belirleyen tasarıyı imzalamıştı.

Türkiye ise ABD’nin yaptırım kararlarını sert bir dille eleştiriyor.

“Türkiye’nin yeni dost ve müttefik arayışına girebileceği” uyarısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son açıklamasında Türkiye’nin ABD’nin elektronik ürünlerine boykot uygulayacağını duyurmuştu.


Rahip Brunson’ın ev hapsinin kaldırılması için başvuru

Previous post
Türkiye'de tutuklu bulunan Yunanistan askerleri serbest bırakıldı
Next post
Flormar işçilerinden çağrı: Kadınlar boykot ederse işveren kazanamayacak