Ana SayfaDünyaBeyaz Saray’dan iki açıklama: Türkiye Brunson’a haksız davrandı; Trump’ı test etmemeli

Beyaz Saray’dan iki açıklama: Türkiye Brunson’a haksız davrandı; Trump’ı test etmemeli

HABER MERKEZİ – Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, rahip Brunson’un serbest bırakılması halinde dahi Türkiye’ye yönelik ek vergilerin kaldırılmayacağını açıkladı, “Erdoğan ve Türkiye, rahip Brunson’a çok haksız davrandı” dedi. ABD Başkan Yardımcısı Pence ise “Trump’ın kararlılığını test etmemeli” sözlerini kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılması durumunda dahi ABD’nin Türkiye’ye yönelik ek ithalat vergilerinin kaldırmayacağını açıkladı.

“Bu mesele bizim ulusal güvenliğimizle ilgili” diyen Sanders, rahip Brunson’ın serbest bırakılması halinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yönelik yaptırımların kaldırılabileceğini belirtti.

Türkiye’nin ABD menşeli bazı ürünlere uygulanan ithalat vergilerini artırmasını da değerlendiren Sanders, “Türkiye’nin ek ithalat vergileri üzücü. Yanlış yönde atılmış bir adım” dedi ve ekledi: “Erdoğan ve Türkiye, rahip Brunson’a çok haksız davrandı.”

Pence: Trump’ın kararlılığı test edilmemeli

Sanders’ın bu sözlerinin hemen ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de açıklamada bulundu.

Pence, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Rahip Brunson Türkiye’de tutsak masum bir adam, adalet onun serbest bırakılmasından yana. Türkiye, Trump’ın yabancı topraklarda hatalı şekilde tutsak olan Amerikalıların evleri Birleşik Devletler’e dönmesine dönük kararlılığını test etmemeli” dedi.

ABD-Türkiye krizi

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınmıştı.

Washington yönetimi, Brunson’ın tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinin ardından önce insan hakları ihlalleriyle suçladığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondurmuştu.

ABD, bunun ardından da Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı almıştı.

Son olarak da ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesini belirleyen tasarıyı imzalamıştı.

Türkiye ise ABD’nin yaptırım kararlarını sert bir dille eleştiriyor.

“Türkiye’nin yeni dost ve müttefik arayışına girebileceği” uyarısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son açıklamasında Türkiye’nin ABD’nin elektronik ürünlerine boykot uygulayacağını duyurmuştu.

Previous post
SPK'den foreks piyasası için yeni düzenleme
Next post
“73. Ferman”ın yıl dönümünde Şengal’e hava saldırısı