Ana SayfaGüncelBrunson ile görüşen ABD Maslahatgüzarı’ndan açıklama

Brunson ile görüşen ABD Maslahatgüzarı’ndan açıklama

HABER MERKEZİ – Ev hapsinde bulunan rahip Andrew Brunson’ı ziyaret eden ABD’nin Ankara Maslahatgüzarı Hovenier, “Brunson ve hapisteki diğer kişilerle ilgili çağrılarımız sürecek” dedi.

ABD’nin Ankara Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier, İzmir’de ev hapsinde bulunan rahip Andrew Brunson’ı ziyaret etti.

Hovenier’in ziyareti yaklaşık bir saat sürdü.

DHA’da yer alan habere göre Hovenier, gazetecilere yaptığı açıklamada, hem Brunson hem de eşi Norine Brunson ile görüştüğünü söyledi.

Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Hovenier, şunları söyledi:

“Şimdi pastörle görüştüm ve Türk otoritelerine hem rahip Brunson’ın tutuklu bulunduğu hem de ABD misyonlarında çalışan Türk çalışanların tutuklu bulunduğu diğer davalar konusunda çağrı yapmaya devam ediyoruz. Hükümetimin talebi üzerine bu davaların sonuçlanması, herhangi bir gecikme olmadan ve şeffaf bir şekilde sonuçlanması için Türk otoritelerine çağrılarımızı sürdürüyoruz.”

‘Rahip krizi’

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınmıştı.

Bu gelişmenin ardından ABD’den, Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması gelmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen bu açıklamaya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gelen tehditleri asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ‘Rahip krizi’ sürerken Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçmişti.

Bu gelişmenin sonrasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “ABD, rahip Andrew Brunson serbest kalana kadar Türkiye’ye yaptırım uygulamaya hazırdır” demişti.

Son olarak Brunson hakkındaki ev hapsi ile yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması talebiyle mahkemeye yapılan itiraz da reddedilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin yaptırımına karşılık olarak ABD’li iki bakanın Türkiye’deki mal varlıklarının dondurulacağını açıklamıştı.

ABD ise son olarak Türkiye’den ithal edilen çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi getirmiş, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatı askıya alınmıştı.