Ana SayfaGüncelBrunson’ın avukatı: AYM’ye başvuracağız

Brunson’ın avukatı: AYM’ye başvuracağız

HABER MERKEZİ – ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, Brunson hakkında verilen ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kararına yaptıkları itirazların reddedilmesi üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı.

İzmir’de hem darbe girişimiyle bağlantılı hem de PKK ile ilgili iddialar gerekçe gösterilerek tutuklanan Diriliş Kilisesi’nin rahibi Andrew Brunson hakkında 25 Temmuz’da verilen ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kararına yapılan itiraz, yerel mahkeme ve üst mahkeme tarafından reddedilmişti.

DHA’ya konuşan Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, yerel mahkeme süreçlerinin tamamlanmasından sonra bir ay içinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Müvekkilinin serbest bırakılması gerektiğini savunan Halavurt, “Taleplerimizin, bu haliyle İzmir 2’nci ve 3’üncü ağır ceza mahkemeleri arasında gidip geleceğini anlıyoruz. Bunun üzerine gerekçeli kararın elimize gelmesinden sonraki bir ay içinde bireysel başvurusu için Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz” diye konuştu.

TL’deki değer kaybı ve ABD yaptırımları

Türkiye’de ev hapsindeki ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması ABD ile Türkiye arasında diplomatik krize neden olurken, bu kriz ekonomiye yansıyor.

İki ülke arasında tırmanan gerilimle beraber Türk Lirası (TL), dolar ve euro karşısında tarihi düşük seviyelerini gördü.

ABD kriz dolayısıyla Türkiye’ye kimi yaptırımları devreye soktu.

İlk adım olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ülkeye giriş yasağı koyan ve varsa bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar veren ABD, devamla da F-35 kararı aldı.

ABD Senatosu, Türkiye’ye F-35 silah sistemlerinin satışını engelleyecek karar tasarısını jet hızıyla oylayıp kabul etti.

Ayrıca ABD, Türkiye’den ithal edilen demir-çelik ve alüminyum ürünlerine vergiyi iki katına çıkardı.