Ana SayfaGüncelBrunson’ın tahliye talebine üst mahkemeden de ret

Brunson’ın tahliye talebine üst mahkemeden de ret

HABER MERKEZİ – Türkiye’de ev hapsinde tutulan ABD’li rahip Brunson’ın avukatlarının ev hapsine yaptığı itiraz üst mahkeme tarafından da reddedildi.

İzmir’de hem darbe girişimiyle bağlantılı hem de PKK ile ilgili iddialar gerekçe gösterilerek tutuklanan Diriliş Kilisesi’nin rahibi Andrew Brunson hakkında 25 Temmuz’da verilen ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı kararına yapılan itiraz, önceki gün İzmir 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Bunun üzerine Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, Brunson’ın ev hapsinin sonlandırılmasına ilişkin başvurusunu 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşımıştı.

Brunson’ın ev hapsine yönelik itiraz üst mahkeme tarafından da reddedildi.

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Brunson’ın adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağının kaldırılması yönündeki talebi reddederek, ev hapsinin devamına karar verdi.

ABD’den yeni yaptırım sinyali

Karardan önce ise ABD Başkanı Donald Trump ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin, rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması durumunda Türkiye’ye yönelik daha fazla yaptırım uygulamaya hazır oldukları mesajını vermişti.


Trump: Türkiye’den kesintiye gideceğiz


Washington yönetiminden gelen bu mesajların ardından ise Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD’nin yaptırımlarına aynı şekilde karşılık vermeye devam edeceklerini söylemişti.


Ankara’dan ABD’ye yaptırım cevabı ve yeni tedbirler


‘Rahip krizi’

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınmıştı.

Washington yönetimi, Brunson’ın tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinin ardından önce insan hakları ihlalleriyle suçladığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondurmuştu.

ABD, bunun ardından da Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı almıştı.

Son olarak da ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesini belirleyen tasarıyı imzalamıştı.

Türkiye ise ABD’nin yaptırım kararlarını sert bir dille eleştiriyor.

“Türkiye’nin yeni dost ve müttefik arayışına girebileceği” uyarısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son açıklamasında Türkiye’nin ABD’nin elektronik ürünlerine boykot uygulayacağını duyurmuştu.

Türkiye’nin son adımı ise aralarında pirinç, alkollü içecekler, tütün, otomobil, kozmetik malzemelerinin de olduğu ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında uygulanan ek vergi oranlarını arttırmak olmuştu.




Önceki Haber
Bingöl'deki orman yangını yayılıyor
Sonraki Haber
Merkez’in anketine göre enflasyon yıl sonunda zirvede, dolar/TL 5.95’in üzerinde