Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu: Öyle görünüyor ki ABD sorunları çözmek istemiyor

Çavuşoğlu: Öyle görünüyor ki ABD sorunları çözmek istemiyor

HABER MERKEZİ – Sırbistan’da açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Öyle görünüyor ki ABD sorunları çözmek istemiyor” dedi. Bakana göre ‘ABD bu konuları seçim malzemesi yapmak niyetinde’.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye arasında devam eden “yaptırım” krizine ilişkin konuştu.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile ortak basın toplantısında konuya dair açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Öyle görünüyor ki ABD sorunları çözmek istemiyor, seçimlerde bu konuları malzeme yapmak istiyor” dedi.

ABD’nin daha çok tehdit dili kullandığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Hukuk var, her ülkenin yargısı var. İç hukuk var, bir de uluslararası sözleşmeler var Türkiye ve ABD’nin taraf olduğu. Tüm sorunlar çözülebilir ama dayatmayla tehditle değil” diye konuştu.

TL’deki değer kaybı ve ABD yaptırımları

Türkiye’de ev hapsindeki ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması ABD ile Türkiye arasında diplomatik krize neden olurken, bu kriz ekonomiye yansıyor.

İki ülke arasında tırmanan gerilim yüzünden Türk Lirası (TL), dolar ve euro karşısında tarihi düşük seviyelerini gördü.

ABD kriz dolayısıyla Türkiye’ye kimi yaptırımları devreye soktu.

İşk adım olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ülkeye giriş yasağı koyan ve varsa bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar veren ABD, devamla da F-35 kararı aldı.

ABD Senatosu, Türkiye’ye F-35 silah sistemlerinin satışını engelleyecek karar tasarısını jet hızıyla oylayıp kabul etti.

Ayrıca ABD, Türkiye’den ithal edilen demir-çelik ve alüminyum ürünlerine vergiyi iki katına çıkardı.