Ana SayfaDünya‘Cezaevi yetkilileri Panahi’nin Salı günü idam edileceğini söyledi’

‘Cezaevi yetkilileri Panahi’nin Salı günü idam edileceğini söyledi’

HABER MERKEZİ – İran’da tutuklu bulunan Kürt siyasi aktivist Ramin Hossein Panahi’nin kardeşi, cezaevi yetkilerinin kendilerine ağabeyinin Salı günü idam edileceğini bildirdiklerini ifade ederek, duyarlılık çağrısında bulundu.

İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanan ve hakkında idam kararı verilen 24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin kardeşi Ehmed Hısen Panahi, dün Süleymaniye’de açıklamalarda bulundu.

Kardeş Panahi, 13 Ağustos Pazartesi günü Sine Merkez Cezaevi’nden alınarak Recaişehir Cezaevi’ne nakledilen Ramin Hossein Panahi’nin 4 Eylül Salı günü idam edileceğini öğrendiğini duyurdu.

Panahi, bu bilgiyi cezaevi yetkililerinden öğrendiğini söyledi ve “Ramin şu an açlık grevindedir ve sağlık durumu çok kötü” diye konuştu.

Rojnews’te yer alan habere göre Panahi konuşmasının devamında, “İran Ramin’i idam etmekle tüm Kürtleri idam ediyor. Ramin’in özgürlüğü tüm Kürtlerin ve idam tehditi altında bulunan tüm tutsakların özgürlüğüdür” dedi.

Kardeş Panahi ayrıca, Birleşmiş Milletler, insan hakları örgütleri, tüm kamuoyuna Ramin için hareket geçme çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi, İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanmıştı.

Panahi İran rejimince yakalandığında günlerce işkence gördü, aylar sonra çıkarıldığı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırılmıştı.

O dönem Sine Cezaevi’nde tutulan Panahi’nin 3 Mayıs’ta idam edileceğinin açıklamasından kısa bir süre sonra yeğeni Niştiman Hossein Panahi kendini asarak yaşamına son vermişti.

Birçok sivil toplum örgütü yaptıkları açıklamalarla İran rejim güçlerini bir an önce idamı durdurmaya çağırdı. Özellikle idamdan bir gün önce yapılan kampanyalar neticesinde idam kararı askıya alınmıştı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther “Umalım ki geçici bir ceza ertelemeden daha fazlasıdır” demişti.

İran Af Örgütü ise “Kamuoyu baskısı ve savunuculuk gayreti sayesinde Ramin Hossein Panahi artık şimdilik idam riski altında bulunmuyor! Lütfen idam kararının ve hükmünün bozulması için harekete geçmeye ve İranlı otoritelere çağrıda bulunmaya devam edin” açıklamasında bulunmuştu.

Son olarak Panahi’nin avukatı Hüseyin Ehmedi Niyaz, 13 Ağustos’ta başka bir cezaevine nakledildiğini belirttiği Panahi’nin her an idam edilme tehlikesi altında bulunduğunu söylemiş ve eklemişti: “Müvekkilimin nakil işleminin idamı gerçekleştirmek amacıyla yapıldığına dair güçlü emareler var.”




Önceki Haber
İdlib'e 'kademeli operasyon hazırlığı' iddiası: Ankara karşı, BM uyarıyor
Sonraki Haber
YKS yerleştirme sonuçları açıklandı