Ana SayfaDünyaDarbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan askere iltica hakkı tanındı

Darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan askere iltica hakkı tanındı

HABER MERKEZİ – 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Yunanistan’a kaçan Süleyman Özkaynakçı’ya iltica hakkı tanındı. Bu kararın diğer askerler için de emsal teşkil edeceği belirtiliyor.

Yunanistan’da Danıştay Genel Kurulu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan Süleyman Özkaynakçı için verilen iltica hakkına yönelik Yunanistan hükümetinin yaptığı itiraz hakkında nihai kararını açıkladı.

AA’nın haberine göre emsal teşkil edecek kararda, hükümetin itirazı reddedilerek firari eski askere iltica hakkı tanınmasına hükmedildi.

Cenevre Sözleşmesi’ne atıfta bulunulan kararda, Özkaynakçı’nın “darbe girişimine katıldığına ve FETÖ üyesi olduğuna” yönelik yeterli delil olmadığı ifade edildi.

Danıştay tarafından verilen kararın ardından Özkaynakçı için seyahat belgesi temin edilebilecek.

Askeri bir bölgede koruma altında bulunan askerlerin 3’üne daha Yunanistan İltica Dairesi tarafından iltica hakkı tanınmıştı.

Ankara’dan tepkiler

Kararın ardından Twitter üzerinden açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Yunan yargısı darbecileri himaye eden skandal bir karara daha imza atmış oldu” dedi.

Çelik, sözlerini “Açık ve net, Yunan yargısı verdiği kararlarla, Türkiye düşmanlarının ve darbecilerin yanında yer almıştır. Bu, teröre destek vermekten daha ağır ve utanç verici bir tutumdur. Teröristlere silah vererek destek olanları ve darbecileri yargı kararları ile himaye edenleri asla unutmayacağız” diye sürdürdü.

Kararla ilgili bir açıklama da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi.

Kalın, “Yunanistan Danıştayı, bir darbeciye iltica hakkı tanıyarak uluslararası anlaşmaları çiğnemiş ve Yunanistan’ın darbeciler ve teröristler için güvenli bir ülke olduğunu ifade etmiştir. Bu skandal kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi ve kınanması gerekir” dedi.