Ana SayfaDünyaDemokratik Suriye Meclisi’nden ikinci ziyaret: Şam’dan özerk yönetimlere seçim teklifi

Demokratik Suriye Meclisi’nden ikinci ziyaret: Şam’dan özerk yönetimlere seçim teklifi

HABER MERKEZİ – Demokratik Suriye Meclisi heyeti, 26 Temmuz’daki ziyaretinin ardından bugün ikinci kez Şam’a ziyarette bulundu. Heyet yetkililerince yapılan açıklamada ‘her iki tarafın bakış açısını anlamak için tartışmalar yürütüldüğü’ ifade edildi. Görüşmede Şam’ın, önümüzdeki ay yapılacak yerel seçimlere özerk bölgelerin katılması önerisinde bulunduğu da bildirildi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) siyasi kanadı olan, Kuzey Suriye halklarının siyasi partileri, meclis ve platformlarının çatı örgütü konumundaki Demokratik Suriye Meclisi (DSM) heyeti, Suriye’nin başkenti Şam’a bugün ikinci ziyaretini gerçekleştirdi.

Suriye rejimi yanlısı Al-Watan’a göre heyet bugün Suriye devlet yetkilileriyle bir araya gelmek için Şam’a bir ziyarette bulundu.

Reuters’in Al Watan gazetesine dayandırdığı haberde Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Riyad Derar’ın görüşlerine yer verildi.

Derar, heyetin yerel yönetim ve özerklik meselelerini tartışmak için Şam’a ziyarette bulunduklarını söyledi.

Derar, “Her iki tarafın bakış açısını anlamak için tartışmalar yürütüyoruz. Kararların alınabilmesi için daha çok fikir alışverişi yapmamız gerekiyor” dedi.

Şam’dan özerk yönetimlere seçim teklifi

Görüşmede ayrıca Şam’dan bir teklif yapıldığı da belirtildi.

Şam’ın, önümüzdeki ay yapılacak yerel seçimlere özerk bölgelerin katılması önerisinde bulunduğunu açıklayan Derar, DSM’nin özyönetim yapısını korumakta ısrarcı olduğunun altını çizdi.

Derar, “Kamişlo’dan gelen heyet, bu konunun masaya yatırılması için geri dönmeye karar verdi” dedi.

Reuters’in haberinde taraflar arasındaki görüşmelerin ABD’nin Suriye politikasında yeni sorunlara yol açabileceği de belirtildi.

DSM-Şam temasları: Masada Afrin de var

Suriye Devlet Başkanı Esad, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyini kontrol eden güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrıdan yaklaşık iki ay sonra, Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed’in başkanlık ettiği Demokratik Suriye Meclisi heyeti, Suriye hükümetinin daveti üzerine 26 Temmuz’da Şam’a gitmişti.

Demokratik Suriye Meclisi, bu görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, görüşmenin ‘Suriye krizi’nin ve tüm sorunların her açıdan çözümü için geniş diyalogların başlamasının temelini oluşturmayı amaçladığını ifade etmişti.

Açıklamada, “Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” bilgisi paylaşılmıştı.

Önceki gün, Şam’da Suriye rejimi ile yaptıkları görüşmeye dair bazı detaylar aktaran Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli ise Afrin konusunun da yapılan ilk görüşmede masada olduğunu söylemişti.

Eli, “Her iki taraf da Türk devletinin Suriye’nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor” demiş ve “Başlıca amaç ve hedefimiz Afrin’in özgürlüğüdür” diye eklemişti.


Karınca Dış Haberler
Previous post
Otelde ayrımcılık: İki trans kadın rezervasyonları olduğu halde odaya alınmadı
Next post
Cumartesi Anneleri'nden 700. hafta çağrısı: Solmadı karanfilim, kaybolmadı inancım