Ana SayfaDünyaDışişleri Bakanlığı’ndan Macron’un ‘Erdoğan Türkiyesi’ açıklamalarına yanıt

Dışişleri Bakanlığı’ndan Macron’un ‘Erdoğan Türkiyesi’ açıklamalarına yanıt

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Erdoğan’a atıfta bulunarak “Avrupa karşıtı görünen pan İslamcı gündemini her gün yeniden teyit ederken” Türkiye’nin AB üyeliğinin gerçekçi olmadığına yönelik açıklamalarına yanıt verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan), Avrupa karşıtı görünen pan İslamcı gündemini her gün yeniden teyit ederken dürüst ve açık bir şekilde Türkiye’nin AB üyeliği hakkında konuşmaya devam edebileceğimizi düşünüyor muyuz?” sözlerine Ankara’dan yanıt geldi.

Dışişleri Bakanlığı, Macron’un Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) süreciyle ilgili açıklamalarına yanıt olarak “derin teessüfle karşılıyoruz” dedi.

Türkiye’nin “Avrupa karşıtı” olduğunu söylemenin ‘gerçekle örtüşmediğinin’ savunulduğu açıklamada, taraflar arasındaki ortaklık ve işbirliği mekanizmalarına dikkat çekildi.

“Türkiye, AB’ye tam üyelik yolunda ilerlemeye kararlıdır” denilen açıklamanın son bölümü şöyle:

“Bu çerçevede, Macron’un konuşmasında birkaç kere “İslamcı” veya “İslami terör” ifadesi kullandığı dikkatimizi çekmiştir. Terörün dini, milliyeti ve ırkı olmadığını, bu musibetin herhangi bir dinle ilişkilendirilmesini son derece yanlış bulduğumuzu bir kez daha ifade etmek isteriz.

Konuşmasında Soğuk Savaş’ın sona erdiğini hatırlatan Macron’a, dünyanın çok daha karmaşık, öngörülemez ve tehlikeli sınamalarla karşı karşıya olduğu bu yeni dönemde Türkiyeli bir AB’nin öneminin daha da artmış olduğunu da biz hatırlatmak isteriz.”

Macron ne demişti?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin AB üyeliği sürecine nokta konulması gerektiğini savunmuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Elysee Sarayı’nda 250 civarında diplomat, milletvekili ve uluslararası ilişkiler uzmanının katıldığı toplantıda dün konuşan Macron, bunun yerine tıpkı Rusya gibi Türkiye ile de stratejik ortalığa gidilmesi gerektiğini söylemiş ve şöyle devam etmişti:

”Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’si, (Mustafa) Kemal döneminin Türkiyesi değil. Türkiye Cumhurbaşkanı, Avrupa karşıtı görünen pan İslamcı gündemini her gün yeniden teyit ederken dürüst ve açık bir şekilde Türkiye’nin AB üyeliği hakkında konuşmaya devam edebileceğimizi düşünüyor muyuz? Dolayısıyla AB üyeliği değil de stratejik ortaklık inşa etmek lazım. Bu iki güç kollektif güvenliğimiz için önemli olduğundan Rusya ve Türkiye ile stratejik ortaklık lazım, onların Avrupa ile bağlı olması lazım.”