Ana SayfaEkonomiDolar 6.80’i, euro 7.78’i aştı

Dolar 6.80’i, euro 7.78’i aştı

HABER MERKEZİ – Yılbaşından bu yana döviz kurlarında yaşanan artış hız kesmeden devam ederken, bu sabah itibarıyla dolar/TL 6,25’i aştı, euro/TL ise 7,22 ile tarihi zirveyi gördü. Gün içerisinde gerileyen dolar/TL, ABD’nin yaptırım kararını açıklamasıyla 6,80’nin üzerine çıktı.

Dolar/TL kuru, Perşembe gününü 5.50’li seviyelerde kapatmasının ardından bugün yükselişini sürdürerek 6,25’e tırmandı.

Kısa süredeki hızlı artış euroda da gözlemlendi.

Euro/TL 7.22’ye kadar yükseldi.

Saat 11.19 itibarıyla dolar/TL 5,95 seviyesine gerilerken, euro/TL de 6,82’den işlem gördü.

ABD’den yaptırım kararı sonrası yeni tarihi zirve

Dolar ve eurodaki gerileme ABD’den yaptırım kararı açıklaması sonrası durdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’den satın alınacak çelik ve alüminyuma öngörülen gümrük vergisinin iki katına çıkarılması için onay verdiğini duyurmasıyla dolar ve euroda yukarı yönlü hareketlenme hız kazandı.

Saat 16:30 itibarıyla Dolar/TL, 6,80’nin üzerine çıkarken, euro/TL de 7,78’e yükseldi.

İktisatçılar ne diyor?

TL’de kayıplar derinleşirken, kimi iktisatçılar kurdaki yükselişi Amerikalı Rahip Andrew Brunson davası nedeniyle ABD ve Türkiye arasında yaşanan gerilime bağlıyor.

Bloomberg HT’ye konuşan Sparta & Co. Kurucu Ortağı Taner Özarslan, bu durumu “İlk önce doların tansiyonunun düşmesi lazım. ABD ile ilişkiler en temel problem. Uluslararası tahvillerde de ciddi satış baskısı var” sözleriyle dile getiriyor.

Ancak bazı iktisatçılar, kurdaki yükselişin yalnızca ABD ile yaşanan gerginlik üzerinden açıklanamayacağı görüşünde.

İktisatçı Ümit Akçay, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Uzun süredir yazdığımız, uyardığımız şeyler maalesef gerçekleşiyor. Türkiye ekonomisi bir döviz krizi yaşamaktadır. Etkileri çok ağır olacak bir döneme girmiş bulunuyoruz. Sorumlusu siyasi iktidardır” derken, Gedik Yatırım Danışmanlığı’ndan Beste Naz Süllü de yine Twitter üzerinden şu ifadeleri kullandı:

 “Ekonomide işlerin yolunda gitmediğini, yapılması gerekenleri söyleyen herkes linç yedi, küfre maruz kaldı. Özel sektör bu kadar borcu, bankalar da bu kadar yükü götürmeye çalıştıkça daha da genişlemeci politikalar yürütülmeye çalışıldı. Üzgünüm ama bu sadece papaz meselesi değil!”

Bir diğer iktisatçı Aziz Konukman ise “Türkiye döviz bağımlısı bir ekonomi. Bu politika devam ettiği sürece, döviz fiyatları daima yüksek düzeylerde seyredecek. Ama eğer bu ABD ile devam eden kriz çözülürse,  çok çok yükseğe gitmez. Ama bu Türkiye ekonomisinin sorunlarını çözmez” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan’dan açıklama

Dolardaki yukarı yönlü hareketlilik sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamada bulundu.

Erdoğan, “Ekonomik savaşı kaybetmeyeceğiz” sözlerini kaydetti.

Previous post
Karaman'da bir kişiyi linç ettirmeye çalıştığı için açığa alınan zabıta işe geri döndü
Next post
Rize'de sel ve heyelan: 1 ev kısmen çöktü, 22 ev boşaltıldı