Ana SayfaCezaevleriDört duvar ‘bayram’: Yüzlerce gazeteci ve siyasetçi cezaevinde

Dört duvar ‘bayram’: Yüzlerce gazeteci ve siyasetçi cezaevinde

HABER MERKEZİ – En az 142 medya çalışanı, 2 milletvekili ve yüzlerce siyasetçi bayramı cezaevinde karşıladı.

Her gün yeni bir darbe alan düşünce, ifade, basın ve örgütlenme özgürlüğü bu bayramda da demir parmaklıklarla kapatılmış durumda.

Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte artan baskılar nedeniyle en az 142 medya çalışanı ile ikisi milletvekili ve onlarcası belediye başkanı yüzlerce HDP ve DBP’li siyasetçi bu bayramda cezaevinde.

‘Gazeteci cezaevi’

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) son açıkladığı verilere göre 142 medya çalışanı cezaevinde. Cezaevindeki gazetecilerin büyük çoğunluğu ise Kürt medyasından.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) her yıl hazırladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre ise 2018 yılında Türkiye bir önceki yıla göre iki basamak gerileyerek 180 ülke arasında 157’nci sırada yer alıyor.

RSF, Türkiye’yi “gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi” olarak nitelendiriyor.

Gazeteciler sadece tutuklanmakla da kalmıyor cezaevlerinde ağır hak ihlalleri ve sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor. Bu gazetecilerden biri de Metin Duran.

Sincan Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklu gazeteci Duran, felçli ve hafızasını yitirmiş vaziyette cezaevi hastanesinde tutuluyor.

Sağlığı kötüleşen Duran, aylardır Adli Tıp Kurumu’nun vereceği raporu bekliyor.

Basın özgürlüğüne dönük en ağır bilanço ise iki yıl uygulanan OHAL döneminde gerçekleşti. OHAL döneminde 70 gazete, 25 radyo, 20 dergi ve 18 televizyon kanalı hakkında kapatma kararı verildi.

Tutuklu DBP’liler

OHAL kapsamında çıkarılan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 11 Eylül 2016 tarihinden sonra 102 belediyesinden 95’ine kayyum atanan Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) onlarca belediye eş başkanı da bayramı cezaevinde karşılıyor.

Partinin aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın da aralarında olduğu 32 belediye eş başkanı tutuklu, 21 belediye eş başkanı ise hükümlü olarak cezaevinde tutuluyor. Partinin 81 belediye meclis üyesi de tutuklu. DBP’li 54 belediye eş başkanı ise tutuksuz yargılanıyor.

Partinin Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan ve Sabahat Tuncel de hala tutuklu olarak yargılanıyor.

Yüzlerce HDP’li cezaevinde

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik 4 Kasım 2016’da başlatılan ve partinin eski eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 11 vekilin tutuklanması ile başlayan süreçten bugüne kadar onlarca vekil gözaltına alındı ve tutuklandı.

4 Kasım’dan bu yana partinin geçtiğimiz dönem vekillerinden 27’si 67 kez gözaltına alındı. Partinin geçtiğimiz dönem vekillerinden aralarında eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 9 isim hala tutuklu.

HDP’den bir önceki dönem milletvekili olan tutuklu siyasetçilerin isimleri şöyle: Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Çağlar Demirel, İdris Baluken, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Abdullah Zeydan, Ferhat Encü, Burcu Çelik.

Tutuklu HDP’li siyasetçilerin haklarında açılan davaların neredeyse tamamı ise Meclis kürsüsünde ya da basın açıklaması gibi etkinliklerde yaptıkları konuşmalar hakkında. Ayrıca partinin yüzlerce yönetici ve üyesi de cezaevinde.

Tutuklu vekiller

Cezaevindeyken HDP’den aday gösterilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) aday gösterilen gazeteci Enis Berberoğlu da 24 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilmelerine rağmen hala cezaevinde tutulmaya devam ediyor.

İki ismin avukatlarının seçimlerin ardından mahkemelere yaptıkları başvurular da reddedildi. Güven’in tahliyesine yapılan itirazlar ve sonuçları da bir hukuk skandalı olarak şimdiden tarihe geçti.

Güven’in tutukluluğuna avukatlarının yaptığı itiraz üzerine Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Haziran’da tahliye kararı verdi. Karara rağmen Güven’in tahliyesi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından engellendi ve savcılığın üst mahkemeye yaptığı itirazın sonucu beklendi. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi ise “DTK Eş Başkanı olması, katıldığı faaliyetler ve kuvvetli suç şüphesini” ileri sürerek cezaevinde tutuklu olan Güven hakkında cezaevinde olmasına rağmen yakalama emri çıkarttı. Güven hakkında verdiği kararda tahliye edilmesi yönünde oy kullanan mahkeme üyesi 2 hakim, 14 gün sonra görülen duruşmada ise bu kez tutuklama yönünde oy kullandı.


Kaynak: Yeni Yaşam