Ana SayfaDünyaDSM-Şam görüşmesinden Ankara ve Erbil rahatsız: Ortak heyet tekliflerle Şam’a gitmiş

DSM-Şam görüşmesinden Ankara ve Erbil rahatsız: Ortak heyet tekliflerle Şam’a gitmiş

HABER MERKEZİ – Şam yönetimi ile Demokratik Suriye Meclisi’nin ilk resmi temasının ardından Ankara ve Erbil’den ortak bir heyetin, taraflar arasındaki bu teması koparmak için rejim yetkilileriyle görüştüğü iddia edildi.

Ankara, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) heyetinin Şam’la görüşmesinden rahatsız.

26 Temmuz’da DSM heyeti davet üzerine ilk kez Şam’a resmi ziyarette bulunmuştu. Görüşmenin ardından DSM tarafından yapılan açıklamada, “Merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” denilmişti.

Taraflar arasındaki bu temasın ardından Ankara ile Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP), bu görüşmeden doğacak pozitif bir sonucu engellemeye çalıştığı ileri sürüldü.

Suriye’den yayın yapan ANHA ile Fırat Haber Ajansı’nda yer alan haberlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile KDP ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yetkililerinin yer aldığı bir heyetin, DSM’nin rejimle gerçekleştirdiği toplantısının hemen ardından Şam’a giderek devlet yetkilileri ile görüştüğü iddia edildi.

Habere göre heyete Erbil’den Mahmud Kelkeri başkanlık yaptı. Suriyeli yetkililerle yapılan toplantıda DSM’nin Şam’daki yetkililerle yaptığı toplantı konuşuldu.

Ankara ve Erbil ortak heyetinin, DSM ile görüşmelerin kesilmesi karşılığında Şam rejimine Erbil’de konsolusluk açma ve Türkiye ile şu aşamada gizli görüşmeler yapabilmeyi teklif ettiği öne sürüldü.

Şam’a yakın kaynak da toplantıyı doğruladı

Öte yandan Suriye rejimine yakın bir kaynak da xeber24.net’e verdiği demecinde DSM ile görüşmeden sonra gerçekleştiği iddia edilen bu toplantıyı doğruladı.

Yapılan toplantıdan herhangi bir sonuç çıkmadığını belirten rejime yakın kaynak, Şam yönetiminin DSM ile görüşmeleri devam ettirme ve çözümü yaratma konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Şam’a ilk resmi ziyaret

Suriye Devlet Başkanı Esad, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyini kontrol eden güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrıdan yaklaşık iki ay sonra, Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed’in başkanlık ettiği DSM heyeti, Suriye hükümetinin daveti üzerine 26 Temmuz’da Şam’a gitmişti.

AFP’ye konuşan Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Riyad Derar, Şam’a “ilk resmi ziyareti” gerçekleştirdiklerini söylemişti. Derar, görüşmelerde herhangi bir ön koşulun olmadığının altını çizmişti.

Demokratik Suriye Meclisi, Suriye hükümeti ile yapılan görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, görüşmenin ‘Suriye krizi’nin ve tüm sorunların her açıdan çözümü için geniş diyalogların başlamasının temelini oluşturmayı amaçladığını ifade etmişti.

Açıklamada, “Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” bilgisi paylaşılmıştı.

DSG ve DSM

Demokratik Suriye Güçleri, Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birini kontrolü altında bulunduruyor.

DSG’nin hakimiyeti altında bulunan topraklar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kontrol etmediği en geniş bölge olma niteliğini taşıyor.

Ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu DSG, bağımsız bir devlet kurma arayışında olmadığını da deklare ediyor.

DSG’nin siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi de “Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen Suriyeli tüm bileşenlerin beklentilerinin demokratik bir Suriye inşası olduğunu” belirtiyor.




Önceki Haber
Erkan Baş hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten soruşturma başlatıldı
Sonraki Haber
Rusya 'zamanı gelince' dedi: Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesinde ısrarcı olacağız