Ana SayfaDünyaDünyada bir ilk: İskoçya’da kız öğrencilere regl dönemlerinde ücretsiz ped dağıtılacak

Dünyada bir ilk: İskoçya’da kız öğrencilere regl dönemlerinde ücretsiz ped dağıtılacak

HABER MERKEZİ – İskoçya hükümeti dünyada bir ilke imza atarak, öğrenim çağındaki genç kızların regl döneminde kullandığı hijyen ürünlerini ücretsiz olarak dağıtma kararı aldı.

İskoçya, öğrenim çağındaki genç kızların kullandığı ped, tampon gibi hijyen ürünlerini karşılamaya karar verdi.

Dünyada ilk olan bu karar ile hükümet, söz konusu ürünleri alamadığı için regl dönemini evde geçirmek zorunda kalan genç kızların eğitimlerini aksatmamalarını amaçlıyor.

Euronews’te yer alan habere göre 5,2 milyon Sterlin bütçeli düzenlemeyle bu ürünler Eylül ayından itibaren, her ay 395 bin öğrenciye okullarda ve eğitim kurumlarında bedava olarak dağıtılacak.

İskoçyalı yetkililer, bu adımın kız öğrencilerin ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra halen tabu olarak görülen menstrüasyona dair sorunların daha açıkça tartışılmasında öncülük etmesini umut ediyor.

14-21 yaş aralığındaki genç kızların katıldığı ankete göre, kızların yüzde 70’ten fazlası hijyen ürünü satın alırken utanıyor.

‘Bu karar dönüm noktası’

Kadın derneklerinden Hey Girls’ün kurucusu Celia Hodson, düzenlemeyi ‘regl yoksulluğu’ diye tanımlanan sorunla mücadelede dönüm noktası olarak değerlendirdi.

İskoç Üniversiteler Birliği’nden Susannah Lane, kararı olumlu karşıladığını belirterek, “Regl dönemi hayatın bir parçası. Eşitsizliğe yol açmamalı, kimsenin hayat kalitesini etkilememeli” dedi.

Yapılan araştırmalara göre Birleşik Krallık genelinde her 10 genç kızdan biri maddi sıkıntılar yüzünden ped veya tampon yerine gazete kağıdı veya bez parçası gibi eşyalar kullanıyor.

Bir kadının hayatı boyunca regl dönemi için kullandığı ürünlere 5 bin Sterlin harcadığı tahmin ediliyor.

WaterAid verilerine göre dünya genelinde 1 milyardan fazla kadının menstrüasyon günlerinde banyo veya tuvalete erişimi yok.

Bu uygulama daha önce geçtiğimiz yıl Aberdeen kentinde başlatılan pilot uygulamayla maddi sıkıntı çeken kadınlara, ihtiyaç duydukları hijyen ürünlerinin tedarik edilmesi kararlaştırılmış, uygulama için 42 bin Sterlin bütçe ayrılmıştı.

Previous post
Sinemalarda 5 yeni film vizyonda
Next post
Erdoğan: S-400 anlaşması tamam, en kısa sürede alacağız