Ana SayfaEkonomiEconomist: Türkiye ekonomisini bekleyen üç risk var

Economist: Türkiye ekonomisini bekleyen üç risk var

HABER MERKEZİ – Yeni sayısında Türkiye ekonomisindeki kötü gidişata ilişkin bir makale yayımlayan Britanya merkezli Economist dergisi, Türkiye için “döviz krizine girdi” değerlendirmesinde bulundu, ülkeyi bekleyen üç riski sıraladı. “İşler ne kadar kötüleşebilir?” diye soran dergi, atılacak adımların “gözetimli ayar ile kaotik bir çöküş arasındaki farkı belirleyebileceğini” vurguladı.

Alarm niteliğindeki verilerin geldiği Türkiye ekonomisindeki gidişata, Britanya merkezli Economist dergisinin yeni yayımlanan sayısında yer verildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün (Perşembe) yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirdiği telekonferans öncesi kaleme alınan “Türkiye’deki kargaşa ne kadar endişe verici?” başlıklı makalede, “giderek otokratikleşen ülkenin ekonomik fırtınanın merkezinde olduğu” yorumu yapıldı.

Makalede, Türkiye’deki şirketlerin döviz borcunun son 9 yılda iki katına çıktığı vurgulanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi politikaları eleştirildi, “Merkez Bankası’nın makul bir yol izlemesine izin vermedi” denildi.

Dergi, Türkiye için “döviz krizine girdi” tespitinde bulundu.

Riskler neler?

Economist’e göre mevcut ‘döviz krizi’ üç farklı risk içeriyor:

1. Sorun, diğer gelişmekte olan ülkelere de yayılabilir ve yatırımcılar kaçabilir.
2. Türkiye ekonomisi derin bir durgunluğa girebilir.
3. Batı’nın Türkiye ile yıpranan bağları tamamen kopabilir.

“İşler ne kadar kötüleşebilir?”

Olası risklerin listelendiği makalede, Türkiye için bir başka soru daha yöneltiyor: “İşler ne kadar kötüleşebilir?”

Makalede, Türkiye’deki kötü gidişatın diğer ülkelere olası etkileri incelenerek, Türkiye için uyarılarda bulunuluyor:

“En az kötü olanla başlarsak… Liranın çöküşü Türkiye ile yetersiz tasarruf oranı, büyük bütçe açığı ve döviz borcu ve yüksek enflasyon gibi benzer özellikleri taşıyan bazı gelişmekte olan ülkelerin de sendelemesine neden oldu. Güney Afrika ve Hindistan para birimleri değer kaybetti; bu yıl içinde kendi krizini yaşayan Arjantin yeniden faiz artırdı. ABD’nin para politikasını sıkılaştırmasıyla güçlenen dolar ve Çin’in büyüyen ekonomisi ile, gelişmekte olan piyasalar için ortam daha az affedici hale geldi.

“Ancak yine de büyük bir döviz krizi riski çok düşük. Gelişmekte olan büyük ekonomiler arasında sadece Mısır ve Arjantin’de enflasyon iki haneli sayılarda ve hiçbirinin bütçe açığı Türkiye’ninki kadar büyük değil. Diğer piyasaların politika manevraları daha geniş. Ve benzer sorunlar yaşayan diğer ülkeler, bunlarla başa çıkmak için daha şevkli görünüyor.

“Türkiye için de, ülke ekonomisi benzer dar boğazlara girince izlenecek görece standart bir plan mevcut: faiz artırmak, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) acil finansman aramak gibi.

“Ancak Türkiye şu ana kadar ateşe ateşle karşılık vermekten çok da fazlasını yapmadı; bankacılık sistemine yardım önerdi, liraya yönelik spekülasyonlar yapmayı zorlaştırdı ve Katar gibi, dolar sağlayan ancak güvenilirlik vermeyen yatırımcıları çekmeye çalışıyor.

“Erdoğan’ın yüksek faize gösterdiği direnç ve IMF’ye başvurmanın ABD önünde de eğilmeyi gerektirecek olması, Türkiye’nin işleri yoluna koyması şansını azaltıyor. Bu da gözetimli bir ayar ile kaotik bir çöküş arasındaki fark olabilir.”

Previous post
Valilik ‘kazaen oldu’ demişti: Askerlerin yaşamını yitirdiği beldede DBP'li belediye başkanı gözaltına alındı
Next post
Gözler S&P'nin açıklayacağı kararda: Dolar/TL yeniden 6.20'nin üzerini gördü