Ana SayfaEkonomiEkonomiyle ilgili haber ve paylaşımlar takipte: Yüzlerce hesap soruşturmalık oldu

Ekonomiyle ilgili haber ve paylaşımlar takipte: Yüzlerce hesap soruşturmalık oldu

HABER MERKEZİ – Döviz kurundaki artış, Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürerken bazı haber ya da sosyal medya paylaşımları soruşturmalık olmaya başladı. İstanbul Başsavcılığı, ‘ekonomik saldırıların amacına hizmet eden haber, yayın, paylaşım yapan ya da eylemlerde bulunanlar’ hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

ABD ile Türkiye arasındaki gerilim ile hızlanan Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürerken bazı haber, yayın ve paylaşımlar soruşturmalık oluyor.

İstanbul Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada “ekonomik saldırıların amacına hizmet eden haber, yayın, paylaşım yapan ya da eylemlerde bulunanlar hakkında soruşturma başlatıldığı” belirtildi.

Bu kapsamda şu ana dek 346 sosyal medya hesabı hakkında soruşturma açıldı.

Başsavcılığın konuya dair açıklaması şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yönelik 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki güçler tarafından gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal barışını, iç huzurunu birliğini ve ekonomik güvenliğini hedef alan ekonomik saldırılar kapsamında, bu amaca hizmet eder mahiyette her türlü yönlendirici haber yazılı ve görsel yayın operasyonel amaçlı sosyal medya hesapları ile birlikte ekonomik güvenliği tehdit içeren eylemlerde bulunan kişi ya da kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu, Bankacılık Kanunu, SPK Mevzuatı ve ilgili kanun maddeleri uyarınca soruşturma başlatılmıştır.”

MASAK ve SPK’dan açıklamalar

Öte yandan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) ekonomiyle ilgili manipülatif haber yayanlarla ilgili inceleme başlattığı açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Basın Müşaviri Mehmet Ali Berber’in açıklamasında “Kişi ve özel şirketlere ait hesaplarda bulunan ’Dövizlerin devlet eliyle TL’ye çevrilmesi’ serbest piyasanın yapı taşlarından olan dalgalı kur sisteminden vazgeçilip ‘Dolar kurunun sabitlenmesi’ gibi yalan haber yayan kişi, kuruluşlar hakkında MASAK inceleme başlattı” ifadeleri yer aldı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da, “Halka açık bankalar, finansal kuruluşlar ve şirketler hakkında yalan, yanlış haber ve açıklamaları yapanlar ve yayanlar hakkında her türlü yasal işlemin kararlılıkla yerine getirileceği hususu kamuoyuna önemle duyurulur” açıklaması yaptı.

Ne oluyor?

ABD ile Türkiye arasında devam eden gerilimle eş zamanlı olarak ABD Doları Türk Lirası karşısında değer kazanmıştı.

Doların dün 7 lirayı aşması sonrası hükümet bazı adımların atılacağını bildirmişti.

Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sanayicileri uyararak “B planını, C planını uygulamak zorunda kalırım” demesi, mevduatlara el konulacağı iddialarına yol açmıştı.

Ancak hükümet yetkilileri, mevduatlara el konacağı ya da dövizlerin liraya çevrileceği yönünde ortaya atılan iddiaları yalanlamıştı.

Erdoğan’ın damadı da olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mevduatlara el konulmayacağını, hesaplardaki dövizlerin Türk Lirası’na çevrilmeyeceğini belirtmiş ve “Ama bu yalanlarla sonuna kadar hukuki alanda mücadele edilecek” demişti.

Previous post
"Kur krizinin temellerini iktidar attı, muhalifler alternatifleri göstermeli"
Next post
"Limonun üretici satışı ile perakende fiyatı arasında uçurum var"