Ana SayfaGüncelErdoğan duyurdu: ABD Brunson’ın serbest bırakılması için süre vermiş

Erdoğan duyurdu: ABD Brunson’ın serbest bırakılması için süre vermiş

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, tutuklu rahip Andrew Brunson’ın ülkesine dönmesi için ABD’nin Türkiye’ye süre verdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Rize’deki İl Danışma Meclisi toplantısında konuştu.

Erdoğan’ın gündeminde Amerikalı rahip Andrew Brunson davası nedeniyle ilişkilerin gerildiği ABD vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rahip Brunson’ın serbest bırakılmasını talep eden ABD’nin “Yarın saat 18.00’e kadar Brunson’ı göndereceksiniz” dediğini söyledi:

“Diyorlar ki: ‘Yarın akşam saat 18.00’e kadar göndereceksiniz…’ Burası Çatladıkapı ülkesi mi ya, burası Türkiye Türkiye!”

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana dolar kurunun 2,80’lerden 6’nın üzerine çıktığını belirten Erdoğan, “Bunlar ülkemize karşı açılan ekonomik savaşın kurşunlarıdır, gülleleridir, füzeleridir” dedi:

“Biz elbette bunlara karşılık vermek için gereken tedbirleri aldık, alıyoruz. Ama asıl olan bu silahları ateşleyen elleri kırmaktır. Bu elleri kırdığımız için bu saldırılara maruz kalıyoruz. Sanıyorlar ki döviz kurlarını fırlatınca bu ülke yıkılacak.”

Ne olmuştu?

Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmayıp ev hapsine alınması üzerine, ABD’nin Türkiye’ye yaptırımlar uygulayacağını açıklamasıyla dolar/lira kuru art arda rekor kırarken, ABD ile ön mutabakat sağlandığı ve bu ülkeye bir heyetin gideceği açıklanmıştı.

ABD ile gerilen ilişkileri düzeltmek için Türkiye’den giden 9 kişilik bir heyet, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı John Sullivan ile görüşmüştü.

ABD basınında yer alan haberlere göre temaslar esnasında ABD’li yetkililer sadece rahip Brunson’ı değil, Türkiye’de tutuklu bulunan 15 ABD vatandaşı ve ABD adına çalışan bir kişinin de serbest bırakılmasını talep etmişti.

Britanya merkezli Financial Times gazetesi de ABD’nin, rahip Brunson’ın serbest bırakılması için Çarşamba’ya kadar süre verdiğini iddia etmişti.

Previous post
Evrensel muhabiri Kemal Özer'in tutukluluğuna devam kararı verildi
Next post
Nobel'li iktisatçı anlattı: Türkiye 'sarmal'dan nasıl çıkabilir?