Ana SayfaGüncelErdoğan: S-400 anlaşması tamam, en kısa sürede alacağız

Erdoğan: S-400 anlaşması tamam, en kısa sürede alacağız

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alınmasıyla ilgili “Türkiye’nin S-400’lere ihtiyacı var ve bunun da anlaşması bitmiştir” diye belirtti ve S-400’lerin en kısa sürede alınacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada, “Biz S-400’leri aldık. Nokta. İhtiyacımız vardı aldık” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir’deki Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu Mezuniyet Töreni’nde konuştu.

Gündemine ekonomideki gidişatı ve Rus S-400 füzelerini alan Erdoğan, Türkiye’nin ayrımcılığa ve haksızlığa uğradığını, ekonomik bedeller ödemek zorunda kaldığını savundu.

S-400’lerin en kısa sürede alınacağını söyleyen Erdoğan, döviz kurlarındaki artışla ilgili de “Ne yaparlarsa yapsınlar 2023 hedeflerine ulaşacağız” dedi.

“Türkiye’nin kriz görüntüsünü hak edecek bir sorunu bulunmuyor” diyen Erdoğan, döviz kurundaki istikrarsızlığın Türkiye’ye yönelik bir ‘operasyon’ olduğunu da söyledi.

Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasıyla ilgili “Türkiye’nin S-400’lere ihtiyacı var ve bunun da anlaşması bitmiştir. İnşallah en kısa zamanda alacağız” diye belirtti.

Çavuşoğlu: Biz S-400’leri aldık, nokta

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde gazetecilerin S-400’lere ilişkin sorularını yanıtladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre bir gazetecinin “ABD, Türkiye’den sonra NATO üyesi olmayan Hindistan’a da Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almaması için baskı yapıyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“S-400’lerle ilgili “ABD’deki yeni yönetim, son dönemde sadece S-400’lerle ya da savunma sanayii ile ilgili değil her konuda her müttefikine baskı yapıyor. Almanya’ya ‘Rusya’dan gaz alma, yüzde 25 daha pahalı da olsa benden al’ diyor. Böyle müttefiklik, böyle dostluk olmaz. Biz S-400’leri aldık. Nokta. İhtiyacımız vardı aldık. Müttefiklerimiz bize hava savunma sistemi satsaydı onlardan alacaktık. Ama onlar bırakın satmayı sınırlarımızdaki bataryaları bile çektiler.”

ABD: Müsamaha edemeyiz

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi almasının ABD’yi ‘endişelendirdiğini’ belirtirmiş, “Buna müsamaha edemeyiz” açıklamasında bulunmuştu.