Ana SayfaEkonomiErdoğan: Trabzon’dan ilan ediyorum, oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz

Erdoğan: Trabzon’dan ilan ediyorum, oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan Trabzon’nda yaptığı konuşmada ekonomiye ve ABD’nin yaptırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Olan bitenin ‘ekonomik hiçbir sebebi olmadığını’ savunan Erdoğan, “Faiz tuzağına düşmeyeceğiz” dedi ve “Oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz” diye konuştu.

Partisinin Trabzon İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Faiz tuzağına düşmeyeceğiz, oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’den satın alınan çelik ve alüminyum ürünleri üzerindeki gümrük vergisini yüzde 50 artırma kararının Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kurallarına aykırı olduğunu söyleyen Erdoğan, faiz artırımına karşı “Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir sömürü aracıdır. Faiz tuzağına düşmeyeceğiz” dedi.

Erdoğan, “Tüm dünyaya ticaret savaşı açanlara cevabımızı yeni ittifaklara, pazarlara yönelerek veririz” diye konuştu.

“Ülkemizde döviz kurunun 15 Temmuz öncesi bulunduğu 2,8 seviyesinden bugün 6 lirayı geçmesinin ne ekonomik ne de mantıklı bir izahı vardır. Türkiye 20 yıl önce Asya ülkelerinde yaşandığı gibi bir finans kriziyle mi karşı karşıya? Hayır. ABD ve İngiltere’de olduğu mortgage kriziyle mi karşı karşıya? Hayır. Yunanistan gibi iflas mı söz konusu? Ama buna rağmen kredi kuruluşları onu yine yükseltiyorlar. Dedim ya ekonomik savaş.”

“Peki fırtınanın sebebi nedir? Ekonomik hiçbir sebebi yok. Bu işin bir adı var mıdır? Vardır, Türkiye’ye operasyon çekmektir. Trabzon’dan ilan ediyorum, oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz. Şunu bilmelerini istiyoruz. Teslim olmayacağız, üretmeye devam edeceğiz. İstihdamımızı genişletmeye devam edeceğiz. Fabrikalarımızın çarklarını işletmeye devam edeceğiz. Siz dolarla üzerimize gelirseniz, biz de başka yollarla işlerimizi yürütmenin çarelerini arayacağız.”

Erdoğan, yastık altı döviz ve altınların Türk Lirası’na çevrilmesi çağrısını da tekrarladı:

“Para dediğiniz bugün yoktur yarın bulursunuz. Yatırım dediğiniz iki gün gecikir, üçüncü gün daha güçlü gelir. Onlar şu anda bizim sakalımızı traş ediyorlar. Bilmiyorlar ki yarın çok daha gür çıkacak. Her yerde söyledim. Yasık altı dövizi olanlar, dolar, avro, altın… Olanlara söylüyorum. Lütfen bunları bankalarda TL’ye çevirsinler. Trabzonlunun yastık altında bir şeyleri olabilir.”

Dövizdeki hareketlilik

ABD’nin vergi artırımı kararı sonrası geçen hafta dolar 6,87 TL, euro 7,85 TL, sterlin de 8,49 TL ile rekor kırdı.

Türkiye ekonomisine yönelik kaygılarla bankacılık hisseleri önderliğinde ABD ve Avrupa borsaları gerildi, dolar güçlendi ve euro da diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybetti.

Bu durum karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Yastık altı dövizleri TL’ye çevirin” çağrısı yapıyor.