Ana SayfaGüncelErdoğan ve İbadi Ankara’da bir araya geldi: Ne konuşuldu, neler görüşüldü?

Erdoğan ve İbadi Ankara’da bir araya geldi: Ne konuşuldu, neler görüşüldü?

HABER MERKEZİ – Ankara’ya gelen Irak Başbakanı İbadi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri ve ekonomik konuları görüştü. İki isim yaptıkları ortak basın toplantısında görüşmeye dair notlar aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Ankara’da bir araya geldi.

İki isim görüşmenin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu görüşmelerde siyasi, askeri, ekonomik, ticari kültürel bir çok konuları ele alma fırsatını bulduk” dedi.

İbadi de görüşmede işbirliği meselesini ele aldıklarını söyledi, “Güvenlik, tarım, enerji ve yatırımlar meselesini ele aldık” dedi.

Su konusu

En önemli sorunlardan bir tanesinin Irak’taki su ve enerji sorunu olduğunu kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu konuda görüşmelerimizi detaylandırdık ve ilgili bakanlarımızı görevlendirdik, şuanda arkadaşlarımız görüşüyorlar, daha sonra da bölgeye gitmek suretiyle ne gibi adımlar atılması gerekiyor, bu da ne gibi adımlar atılması gerekiyor. Suda atılması gereken adımların ne olduğunu biliyoruz, enerji ile ilgili ne gibi adımlar atarız, bunları aramızda konuşma fırsatımız oldu.”

İbadi ise Erdoğan’ın su konusunda Türkiye’nin Irak’a gereken hisselerini vereceği sözüne dikkati çekerek, “Irak’ın yeniden imarı konusunda Türkiye’nin taahhütlerini bir kez daha duymaktan memnun olduğunu” dile getirdi.

Sınır kapısı konusu

Öte yandan Erdoğan, İbadi ile görüşmesinde ikinci sınır kapısı konusunu ele aldıklarını da söyledi. “Açılacak sınır kapısı hem Irak’ın hem de ülkemizin faydasına olacaktır. Bu konuda gereken adımları atacağımıza inanıyorum” dedi.

İbadi de bu konuya dair, “Irak tarafından Fişhabur, Türkiye tarafından ise Ovaköy’de ikinci bir gümrük hattının açılması noktasında çalışmalarımız devam ediyor” açıklamasında bulundu.

PKK’ye operasyon konusu

Ortak toplantıda PKK’ye yönelik operasyonlarda Irak’tan beklentilerinin olduğunu da söyleyen Erdoğan, “PKK terör örgütü ile mücadelede Irak tarafından beklentilerimizi aktardım. PKK’nın Irak’tan tamamen temizlenmesi istikametinde çabalarımızı artırma hususunda görüş birliğine vardık” dedi.

İbadi’yse “Sınırların kontrol altına alınması, özellikle Türkiye sınırının kontrol altına alınması için bir plan yaptık. Biz buna müsamaha etmeyeceğiz. Biz Türkiye ile birlikteyiz. Sınırların korunması, Türkiye’ye saldırıların önlenmesi konusunda Türkiye ile birlikteyiz” diye konuştu.

“Irak’a yatırım” çağrısı

Türkiye’deki şirketlere Irak’a yatırım yapma çağrısı yapan İbadi, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi konusunda Türkiye’nin yanında olduklarını ifade etti.

Irak’taki Türk yatırımlarının kültürel ve sosyal alanda ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını kaydeden İbadi, elektrik, iletim ve doğalgaz hatları gibi projelerin hayata geçirilmesi konularını masaya yatırdıklarını da dile getirdi.