Ana SayfaEkonomiErdoğan’ın konuşması tedirgin edince: Cumhurbaşkanlığı ve Albayrak’tan ‘düzeltme’

Erdoğan’ın konuşması tedirgin edince: Cumhurbaşkanlığı ve Albayrak’tan ‘düzeltme’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sanayicileri uyararak “B planını, C planını uygulamak zorunda kalırım” demesi, mevduatlara el konulacağı iddialarına yol açmıştı. Bu açıklamanın ardından hem Cumhurbaşkanlığı hem de Maliye Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın sözlerine ayrı ayrı ‘düzeltmeler’ geldi.

Türk Lirası’ndaki değer kaybı, gece açılan uluslararası piyasalarda devam etti.

Geçen haftayı 6.43 liradan kapatan dolar kuru dün gece Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte 7.23 liraya kadar yükseldi.

Dün gece doların rekor seviyede yükselişi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sanayicileri uyararak “Bankalara saldırarak döviz alma yoluna gitmeyin. Battık, bittik, işi sağlama alalım gibi yollara lütfen tevessül etmeyin. Eğer böyle bir yola tevessül ederseniz, yanlış yaparsınız. Aksi halde biz de, başta şahsım B planını, C planını uygulamak zorunda kalırım, bunu da böyle bilesiniz” sözlerinin üzerine denk gelmişti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan ‘düzeltme’

Ancak bu konuşmanın akabinde dolardaki hareketliliğe ilişkin Cumhurbaşkanlığı’ndan bir ‘düzeltme’ açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan’ın mevduat hesaplarına el konulacağını söylemediğini ifade ederek, “Bu algı operasyonu ülkemizin karşı karşıya kaldığı ekonomik savaşın bir parçasıdır” dedi.

“Cumhurbaşkanımızın sözleri Türkiye ekonomisini güçlendirmeye yönelik devletimizin kararlı tutumunu yansıtmakta, ülkemizden döviz kaçışını engellemeye dönük bir uyarı mahiyeti taşımaktadır.

“Cumhurbaşkanımız henüz B ve C senaryolarının detaylarına ilişkin bir bilgilendirme yapmamışken sanal senaryolar üreterek halkımızı ve piyasa aktörlerini tedirgin etme çabası kabul edilemez. Türkiye, bir ekonomik savaş vermektedir. Buna mukabil ekonomimiz güçlüdür, bu savaşı millet-devlet birlikteliğiyle biz kazanacağız.”

Bir açıklama da Albayrak’tan

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döviz kurundaki aşırı artışa yönelik olarak piyasaları rahatlatmak için kurumların gerekli aksiyonları alacağını, gerekirse Mali Kural uygulanacağını açıkladı.

Albayrak, bu çerçevede mevduatlara el konulmayacağını, hesaplardaki dövizlerin Türk Lirası’na çevrilmeyeceğini belirtti, “Ama bu yalanlarla sonuna kadar hukuki alanda mücadele edilecek” diye konuştu.

Previous post
Marksist düşünür Samir Amin yaşamını yitirdi
Next post
TL'deki kayıpların ardından Merkez Bankası'ndan iki hamle