Ana SayfaÇalışma YaşamıFlormar işçilerine ‘yukarıdan’ gelen emirle polis baskısı: ‘Pankartları indirin, müdahale ederiz’

Flormar işçilerine ‘yukarıdan’ gelen emirle polis baskısı: ‘Pankartları indirin, müdahale ederiz’

HABER MERKEZİ – Gebze’de, Flormar kozmetik firmasında sendikalaştıkları gerekçesiyle işten çıkarılan ve iki ayı aşkın süredir eylemlerini sürdüren işçilerin yanına gelen polis, ‘Yukarıdan talimat aldıklarını’ söyleyerek işçilerin pankartlarını indirdi. Konuya ilişkin konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek, “Söz konusu işçilerin çıkarı olunca sermayesi, kolluk kuvveti işverenlerin etrafında birleşiyor” dedi.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Flormar kozmetik firmasında sendikalaştıkları gerekçesiyle işten çıkarılan çoğu kadın 132 işçinin 15 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde sürdürdükleri eylem 84. gününde.

Fabrika önündeki direnişlerini sürdüren işçiler, polis tarafından baskıya maruz kaldıklarını söyledi.

Flormar işçilerine yönelik polis baskısını sabah saatlerinde Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik sosyal medya hesabından, “Polis, ‘yukarıdan’ aldığı emir doğrultusunda Flormar’a dokunmaya başladı. Pankartlarımız sökülmeye, direniş bitirilmeye çalışılıyor. Gerekçe, ‘eylemin siyasallaşması’… Sağduyu sahibi herkesten ama herkesten bu işin hakkaniyetle çözümüne katkı koymalarını bekliyoruz” ifadeleriyle duyurdu.

Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek, polisin bugün yanlarına gelerek ‘Yukarıdan talimat aldıklarını’ söyleyip, işçilerin pankartlarını indirdiğini söyledi.

Polis: Pankartları sökmezseniz müdahale edeceğiz

Evrensel’e konuşan Kırmızıçiçek, yaşananları şöyle anlattı:

“Sabah geldiğimizde sivil memurlar pankartları asmamamız gerektiğini söyledi. Aynı zamanda fabrikanın bulunduğu kaldırımda durmamamız gerektiğini söylediler. Gerekçesini sorduk. ‘Yukarıdan gelen talimat bu şekilde’ dediler. Buna uymayacağımızı söyledik. Direnişçi arkadaşlar gelince pankartlarımızı asmaya başladık. Tekrar gelip uyardılar, ‘Asmayın’ dediler. ‘Biz sizden talimat alamayız’ dedik. Sendikamızın aldığı karar var. Sonrasında komiser ve 6 otobüs çevik kuvvet polisi geldi. Komiser ‘pankartları sökmezseniz müdahale edeceğiz. Bize verilen talimat bu şekilde. Sökmeniz gerekiyor’ dedi. Müdahale zemini oluşmasın diye pankartları kaldırmak zorunda kaldık ama direnişimiz sürüyor.”

”Sermaye, kolluk kuvveti işverenlerin etrafında birleşiyor”

İşçilerin başına sırf sendikaya üye oldukları için gelmeyen kalmadığını söyleyen Kırmızıçiçek, “Mahkemelere başvurmamıza rağmen hiçbir devlet yetkilisi işçilerin sesini duymuyor ama işverenin talebi doğrultusunda çok çabuk organize olup müdahale edebiliyorlar maalesef” dedi.

“Bu insanlar bu ülkenin vatandaşı değil mi?” diyen Kırmızıçiçek, “İşçiler de bunu bir kez daha gördü ki söz konusu işçilerin çıkarı olunca sermayesi, kolluk kuvveti işverenlerin etrafında birleşiyor. İşçilerin de gücü kendi örgütlü güçleri. Bu mücadeleyi büyütmek ve kazanmak zorundayız. Başka yerden bize bir fayda gelmeyeceğini yaşayarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Flormar direnişine dokunma’

Petrol-İş Sendikası da işçilere uygulanan baskıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Flormar direnişine dokunma” diyerek, dayanışma çağrısında bulundu:

“Flormar işvereni ve Yves Rocher markası ile tanınan şirketin asıl sahibi Group Rocher’ın işten çıkarma hatası yaptığı işçilerin verdiği mücadelenin zorla ve baskıyla engellenemeyeceğini bilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Petrol-İş Sendikası, sorunun bir an önce çözülmesi ve direnişin talepleri ile ilgili olarak işverenle diyaloğa açık olduğunu bir kez daha belirtmekte, çözüme katkı koyabilecek tüm kesimleri inisiyatif almaya ve Flormar işçileriyle dayanışmayı yükseltmeye çağırmaktadır.”