Ana SayfaEkonomiYüksek enflasyonda resesyona doğru: Dış ticaret açığı Temmuz’da daraldı

Yüksek enflasyonda resesyona doğru: Dış ticaret açığı Temmuz’da daraldı

HABER MERKEZİ – TÜİK verilerine göre Temmuz ayında dış ticaret açığı 5 milyar 500 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaretteki açığı yorumlayan iktisatçı Ümit Akçay, yüksek enflasyonda resesyona doğru gidildiğini söyledi, stagflasyon uyarısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan Temmuz ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı.

Verilere göre ihracat 2018 yılı Temmuz ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,6  artarak 14 milyar 77 milyon dolar, ithalat yüzde 6,7 azalarak 20 milyar 59 milyon dolar oldu.

Temmuz ayında dış ticaret açığı da böylelikle 5 milyar 980 milyon dolar oldu.

Öte yandan ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 58,7’den yüzde 70,2’ye yükseldi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 5 milyar 500 milyon dolarlık açık olacağı yönündeydi.

İhracat en çok Almanya’ya

Temmuz’da en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu.

Almanya’ya yapılan ihracat 2018 Temmuz ayında 1 milyar 294 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 9 milyon dolar ile Britanya, 850 milyon dolar ile ABD ve 750 milyon dolar ile İtalya takip etti.

En fazla ithalat Çin’den

Temmuz’da en fazla ithalat yapılan ülke ise Çin oldu.

Çin’den  yapılan  ithalat,  2018 yılı  Temmuz  ayında 1 milyar 975 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 886 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 691 milyon dolar ile Almanya ve 1 milyar 122 milyon dolar ile ABD izledi.

İktisatçılar ne diyor?

Haziran ayı dış ticaret açığı verilerini iktisatçılar, Twitter üzerinden değerlendirdi.

Değerlendirmeler şöyle:

Mahfi Eğilmez

“Temmuz ayında ihracat % 11,6 artarken ithalat % 6,7 düştü. İthalat son 2 aydır düşüyor. Dış ticaret açığı daralıyor. İyi haber: Cari açık da düşüyor. Kötü haber: Üretimimiz ithalata bağımlı olduğu için ithalatla birlikte büyüme de düşecek demektir.”

Ümit Akçay

“Bugünkü verilere göre dış ticaret açığı Temmuz’da %32,6 daraldı. Bu çok sert bir ekonomik daralmanın çoktan başladığı anlamına geliyor. Tek sorun döviz şokunun etkilerinin sürmesi. Gidişat yüksek enflasyonda resesyon: #stagflasyon*”

Mustafa Sönmez

“İthalatın yüzde 10 a yakın azalması, büyümenin ivme kaybettiğini gösterir. Daha az girdi, makina ithalatı… Ekonomi son çeyrekte de küçülme gösterecektir. Resesyon başlamıştır.”

Banu Kıvcı Tokalı

“Petrol fiyatlarındaki yükseliş, enerji yükünü tekrar artırmaya başladı. 7 aylık enerji ithalatı geçen yılın aynı döneminin %23 üzerinde.”


*Stagflasyon: Ekonomideki durgunluk ile yüksek enflasyonun aynı anda yaşanması durumu.
Previous post
Talep enflasyona denk düşen zam oranı: Arjantin’de eğitimciler grevde
Next post
Gölcük'te Anadolu Ateşi afişindeki dansçının üzerine boya döküp, 'Edep' yazdılar