Ana SayfaEkonomiGoldman Sachs’ten Türkiye merkezli bankalar için kur uyarısı

Goldman Sachs’ten Türkiye merkezli bankalar için kur uyarısı

HABER MERKEZİ – ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, liradaki değer kaybının sürmesi durumunda Türkiye merkezli bankaların ellerindeki sermaye fazlasının eriyebileceği uyarısında bulundu.

Türk Lirası’nın dolar karşısındaki kayıpları rekor seviyede artarken, ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs’ten Türkiye ekonomisi için uyarı geldi.

Goldman Sachs, liradaki değer kaybının sürmesi ve Dolar/TL’nin 7,1 seviyesine çıkması durumunda Türkiye merkezli bankaların ellerindeki sermaye fazlasının eriyebileceği uyarısında bulundu.

BBC Türkçe’nin haberine göre banka, sermaye seviyeleri açısından en kırılgan bankanın Yapı Kredi olduğunu ifade etti.

Bankanın yatırımcılara gönderdiği piyasa analizi notunda, “TL’de her %10’luk değer kaybının, bankaların sermaye rasyolarında yarım puan düşüşe yol açtığını hesaplıyoruz” denildi.

Ne oluyor?

Türkiye’de enflasyon rekor seviyelere fırlarken, Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen Türk Lirası’ndaki düşüş hızla artış gösteriyor.

Yatırım bankaları Türkiye ekonomisi için ‘aşırı ısınma’ uyarıları yaparken, son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’deki 7 şirketin, 24 bankanın ve ülke ekonomisinin kredi notunu düşürdü.

Öte yandan yatırım bankaları ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yanı sıra aralarında Nobel ödüllü Paul Krugman’ın da bulunduğu kimi iktisatçılar, Türkiye için kriz uyarısında bulundu.

Krugman, 1997’de yüksek büyüme hızına rağmen Doğu Asya’da baş gösteren kriz dönemine atıfta bulunarak, Türkiye’nin ‘kendi kendini besleyen bir ekonomik kriz’in eşiğinde olduğunun altınız çizerek şöyle konuştu: “Türkiye böyle bir şey karşısında kesinlikle çok kırılgan.”

Previous post
Trump "İran'la ticaret yapan ABD'yle yapamayacak" dedi, Mercedes İran'dan çıktı
Next post
Urfa'da otobüs şoförü bir çocuğu darp etti: 'Allah'tan korkuyorum de'