Ana SayfaEkonomi“Güven yok, ekonomideki bunalımın nedeni tek adam rejimi”

“Güven yok, ekonomideki bunalımın nedeni tek adam rejimi”

HABER MERKEZİ – Ekonomist Mustafa Sönmez, ekonomideki kötü gidişatın müsebbibi olarak ABD’nin gösterilmek istendiğini ancak bu gidişatın nedeninin ‘tek adam rejimi’ olduğunu söyledi. Türkiye’nin çaresizlik ve çözümsüzlük içerisinde olduğunu belirten Sönmez’e göre “Türkiye dönüp dolaşıp IMF’ye gidecek.”

ABD ile kriz sürerken dolar/TL’de artış sürüyor. Son olarak dolar/TL geç saatlerde 5.42’yi aşarak yeni bir tarihi zirve yaptı.

Dövizdeki yükselişi değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez’e göre Türkiye ekonomisi, ‘kontrolden çıkmış’ durumda ve ‘yönetememe krizi’ yaşıyor.

ABD ile ilişkilerin oluruna bırakıldığını belirten Sönmez, Türkiye’nin içine girdiği ekonomik krizin nedeninin ABD’ye mal edilmek istediğini belirterek, Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Selman Güzelyüz’e şu değerlendirmeyi yaptı:

“İşte ‘ABD bizi çekemiyor’, işte ‘dış mihraklar bizi engellemeye çalışıyor’. Ekonomideki kötü gidişattın temel sorunları bu tarz söylemlerde bulunabilir. Yani birçok mazeret öne sürebilirler. Fakat bu, insanların yoksullaşmasının işsiz kalmasının önünü kesmez. Yani bu çözüm olmaz.  Sonuç olarak Türkiye çaresizlik ve çözümsüzlük içerisinde. Kontrolden çıkmış, yönetememe krizi yaşıyor. Ortada olan bu.”

Mustafa Sönmez

İktidarın seçmenini kaybetmemek ve kamuoyu desteğini ayakta tutmak için ABD’ye ‘kafa tutuyor’ görüntüsü verdiğini ifade eden Sönmez, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Zaten ABD’ye karşı yapabilecekleri başka bir şey yok. En fazla bunu yapabilirler. Ama her halükarda ABD ile gerilim bir şekilde azalsa bile iki ülke arasındaki negatif durum aynı şiddette olmasa dahi ekonomik kötü gidişat devam edecektir. Dönüp dolaşıp işte ‘100 günlük planlama’ yapıyorlar. Millete ‘dolarlarınızı yatak altında çıkarın’ diyorlar ama kimse çıkartmıyor. O millet kulak bile asmıyor.

“Sonuç olarak şunu söyleyebilirim; Türkiye dönüp dolaşıp IMF’ye gidecek. Yani Çin sermayesine sarılması dahi ekonomideki kötü gidişata çözüm sağlamaz.”

Ekonomide yaşanan bunalımın sebebinin ‘tek adam rejimindeki ısrar’ olduğuna dikkat çeken Sönmez, “Çünkü insanlar tek adamın her şeye kadir olmasına güvenmiyor. Dolayısıyla da borç para da vermiyorlar” dedi:

“Eğer rejim ‘bizim sistemimiz doğrudur’ derse, iki yol var. Ya bu ekonomik dar boğazlığı aşmak için IMF’ye gidecek, yani ya IMF’nin boyunduruğu altına girerler ya da hem ‘IMF’ye gitmeyeceğiz’ deyip hem de ‘bu politik sistemden de vazgeçmeyeceğiz’ diyerek, insanları yoksulluğa terk edecekler. Yani mevcut politik statülerini koruyarak, daha despotik bir yönetim seçebilirler. Öyle bir durumda ekonomi kaosa girer. Bu da çok onların umurlarından olmaz.”

Previous post
İran'a ABD ambargosu yeniden başladı, Tahran 'psikolojik savaş' dedi
Next post
Her şey nasıl da yitip gitti, sahi film bitti mi şimdi? – Kenan Tekeş