Ana SayfaGüncelHak ihlalleri artıyor: ‘Cezaevlerinde yaşananlar Türkiye’nin özeti’

Hak ihlalleri artıyor: ‘Cezaevlerinde yaşananlar Türkiye’nin özeti’

HABER MERKEZİ – Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini ‘Türkiye’nin özeti’ olarak yorumlayan ÖHP’li avukat Ahmet Baran Çelik, durumun özellikle OHAL’den sonra daha da ağırlaştığını ifade etti. Çelik ayrıca, yaşam hakkı tehlikede olan tutuklular için mahkemelerin takdir yetkisini kullanarak serbest bırakabileceğine vurgu yaptı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilanıyla birlikte cezaevlerinde gittikçe artan hak ihlalleri, OHAL’in kalksa da tutuklu ve hükümlülere yönelik kötü muameleyle devam ediyor. Birçok yaşam fonksiyonunu yitiren ve yaşam mücadelesi veren bin 200’den fazla hasta tutuklunun yanı sıra binlerce kişi de cezaevinde çeşitli hastalıklara yakalanıyor.

Cezaevine girmeden önce hiçbir sağlık sorunu olmayan Koçer Özdal ise el ve ayakları kelepçeli bir şekilde yaşamını yitiren hasta tutuklulardan sonuncusuydu.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi Ahmet Baran Çelik, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini ve hasta tutukluların durumunu Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Melike Ceyhan’a değerlendirdi.

‘Hasta tutuklular ilaçlarını alamıyor, hastaneye götürülmüyor’

Avukat Çelik, hasta tutukluların durumunu şu sözlerle anlattı:

“Hasta mahkumlara ilaçları verilmiyor. Baştan savma bir tedavi yapılıyor. Hastaneye sevk edilmiyor. Sevk olduğundaysa erken tedavi şansını çoktan yitirmiş oluyor. Bir diş tedavisi için 3-4 ay bekleyen hastalar oluyor. Ağır hasta- bazıları engelli olan mahkumlar- cezaevinden hastaneye giderken direkt darp ediliyor, tacize uğruyor, ağır hakaretlere maruz bırakılıyor. Oturmakta zorlanan hastalar ters kelepçeyle götürülüyor. Çok ciddi hak ihlalleri yaşanıyor.” 

’20 kişilik koğuşlarda 40 kişi kalıyor’

Cezaevlerindeki en önemli sorunlarından birinin doluluk oranlarının çok yüksek olması olduğunu belirten Çelik, 20 kişilik koğuşlarda 40 kişinin kaldığını söyledi. Çelik, şöyle devam etti:

“Bazı cezaevlerinde bir insana 4-5 metrekarelik bir yaşam alanı kalıyor. 20 kişilik bir koğuşta 40 kişi kaldığı için de yemekler yetmiyor, sıcak su sorunları yaşanıyor. Kalabalıktan dolayı spor alanlarına 15 gün boyunca çıkamayan mahkumlar var.”

Çelik, cezaevlerindeki durumun özellikle OHAL’den sonra daha da ağırlaştığını ifade etti.

‘Mahkemeler takdir yetkisini kullanmıyor’

Hasta tutukluları mahkemelerin takdir yetkisini kullanarak serbest bırakabileceğine vurgu yapan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hasta tutuklara ilişkin adli tıp kurumlarına raporlar gönderilir. Ve oradan bir görüş alınır. İlk raporda bu insanların durumunun iyi kötü nasıl olduğu belli oluyor zaten. Mahkeme çok rahat bir şekilde hasta tutukluyu serbest bırakabilecekken çok katı davranıyor. Hastaneden gelen raporu uzunca bir süre bekletiyor. O rapor gelene kadar hasta tutuklu yaşamını kaybediyor.”

‘Cezaevlerinde yaşananlar Türkiye’nin özeti’

Çelik, Türkiye cezaevlerindeki sorunların hemen hemen aynı olduğunu da belirterek, “Cezaevlerinde yaşananlar Türkiye’nin bir özetidir aslında” dedi ve sözlerini şöyle noktaladı:

“Siyasi konjonktüre göre cezaevlerinde yaşanan ihlaller de artıyor. Tutuklular üzerinde topluma ve ailelere bir mesaj verilmeye çalışılıyor. Öc alınıyor gibi bir tutum söz konusu. Ve yaşanan bunca şeye rağmen sadece ölüm ve facialarda gündeme geliyor. Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri daha fazla gündemde tutulmalı. Özellikle hasta tutuklularla daha yakından ilgilenilmeli.”