Ana SayfaDünyaHeyet muamması: ABD ‘Ankara ile anlaşmış olsaydık Brunson evinde olurdu’ dedi

Heyet muamması: ABD ‘Ankara ile anlaşmış olsaydık Brunson evinde olurdu’ dedi

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ABD arasında krize neden olan rahip Brunson’la ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, Ankara’dan ABD’ye giden heyetin ziyaretini doğrulamazken, “Anlaşmaya varmış olsaydık rahip Brunson evine dönmüş olurdu” dedi.

Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmayıp ev hapsine alınması üzerine, ABD’nin Türkiye’ye yaptırımlar uygulayacağını açıklamasıyla dolar/lira kuru art arda rekor kırarken, Türkiye’den bir heyetin ABD’ye gideceği belirtilmişti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyetin ABD ile bazı konularda varılan ön mutabakatın ardından ABD’ye gitmek üzere yola çıktığı açıklanmıştı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, heyetin ABD’ye geleceği yönünde haberler görmesine rağmen ‘herhangi bir şeyi teyit edemeyeceğini’ söyledi.

“Şu anda görüşmeler ya da başka herhangi bir konuda duyuracağım herhangi bir şey yok” diye belirten Nauert, Türkiye ile bir anlaşmaya varıldığı yönündeki haberleri yalanladı.

“Anlaşma olsaydı Brunson evine dönmüş olurdu”

Nauert, Salı günü düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, “Türkiye ile bir anlaşmaya varmış olsaydık rahip [Andrew] Brunson, diğer Amerikan vatandaşlarıyla birlikte buraya, evine dönmüş olurdu” dedi.

Bir gazetecinin, ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararıyla ilgili bir gelişme olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine ise Nauert şöyle konuştu:

“Bizim istediğimiz gelişme, Brunson’ın, yereldeki [tutuklu] personelimizin ve [tutuklu] diğer Amerikan vatandaşlarının evlerine dönmesi. Beklediğimiz gelişme bu ve henüz o noktada değiliz.’

Rahip Brunson’ın tutukluğu ev hapsine çevrilirken, ABD’nin İstanbul Konsolosluğu’ndan Metin Topuz ve Adana Konsolosluğu’ndan Hamza Uluçay’ın tutukluluğu sürüyor.

Dolar’daki son durum

Dolar/TL, ABD ile yaşanan ‘rahip krizi’ nedeniyle Pazartesi gecesi tarihi zirveyi görmüştü.

Gece yarısı 5.42 ile tarihi zirvesini test eden dolar, ABD ile ön mutabakat sağlandığı ve iki gün içinde bu ülkeye bir heyetin gideceği haberi ile gerilemişti.

Dolar/TL kuru saat 09.43 itibarıyla 5.26 seviyesinde seyrediyor.

TL’nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 30’a yaklaştı.

Previous post
Gazeteci Ruken Demir gözaltına alındı
Next post
Gerçeklik algınızla oynayacak bir dizi: "Maniac"