Ana SayfaGüncelİçişleri Bakanlığı Lisa Çalan’a tazminat ödemeye mahkum edildi

İçişleri Bakanlığı Lisa Çalan’a tazminat ödemeye mahkum edildi

HABER MERKEZİ – 5 Haziran mitingine yapılan bombalı saldırıda iki bacağını kaybeden Lisa Çalan’ın açtığı davayı karara bağlayan İdare Mahkemesi, güvenlik tedbirlerini tam olarak yerine getirmediği için İçişleri Bakanlığı’nı 1 milyon 356 bin maddi-manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Hakların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’da 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği seçim mitingine yönelik bombalı saldırıda dört kişinin yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. IŞİD’in üstlendiği saldırıda yaralananlardan biri de iki bacağını kaybeden Lisa Çalan’dı.

Çalan, saldırıda idarenin kusurlu hizmette bulunduğu gerekçesiyle 22 Şubat 2016’da maddi ve manevi tazminat talebiyle İçişleri Bakanlığı’na dilekçe ile başvurmuştu. Ancak herhangi bir yanıt alamamıştı.

Bunun üzerine Çalan, Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’ne başvurarak, İçişleri Bakanlığı’nın tazminat ödemesi talebinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı: Kusur yok

İdare Mahkemesi’nde açılan dava için savunma gönderen İçişleri Bakanlığı, polisin mitingde yeterli önlem aldığını savundu.

Davanın “hukuki dayanaktan yoksun” olduğunu ileri süren ve reddedilmesini talep eden Bakanlık, iki bacağını kaybeden Lisa Çalan’ın uğradığı manevi zararda idarenin “kusuru” olmadığını iddia etti.

Bakanlık, tazminat talebini ise “sebepsiz zenginleşmeye” neden olacağını savunarak, davanın reddedilmesini istedi.

‘Aramalar son derece yüzeysel yapılmış’

Miting alanının güveliğinden sorumlu polisler hakkında açılan soruşturma raporlarında, güvenlik tedbirlerinin yetersizliğine ve özensizliğine dikkat çeken mahkeme ise Bomba İmha ve İnceleme Müdürlüğü personeline miting alanı ve çevresinin bomba konusunda eğitimli köpeklerle aranması görevinin verildiği ancak alanda yapılan aramanın çevrede yapılmadığı belirtildi.

Mahkeme, polise açılan soruşturma raporlarında, aynı zamanda bomba patlama noktası olan seyyar tezgâhın yanında bulunan okulun bahçesinde saklanılan ve aramadan sonra bombanın tezgâha yerleştirildiğini ve tek başına bir tehlike unsuru olan tezgâh tüpünün de kayda geçirilmediğinin belirtildiğini kaydetti.

Birinci patlamanın gerçekleştiği çöp poşetinin ise üzerinden çıplak gözle bakılmak ve altına ayakla dokunulmak suretiyle aranmasıyla yetinildiğini belirtilen mahkeme kararında, “Son derece yüzeysel sayılabilecek şekilde yapılmış olan arama sonrası, personel tarafından aranan veya aranması açıkça ihmal edilen yerlerde bulunan ve saklanan bombaların patladığı görülmüştür” denildi.

Bakanlık tazminat ödeyecek

Patlamanın önüne geçebileceğini vurgulayan mahkeme, birçok yönüyle ihmallere de işaret ederek, hizmet kusuru bulunduğu kanaatine vardı.

Mahkeme, Lisa Çalan’ın uğramış olduğu maddi ve manevi zararların idarenin kusuru esasına göre, İçişleri Bakanlığı’nı toplamda 1 milyon 256 bin 671 lira 80 kuruş maddi ve 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Çalan’ın avukatı Ferhat Kılınç, MA’ya verdiği demeçte kararın yetersiz olduğunu belirterek, “Açıkçası biz maddi tazminat yönünden zararımızın tam karşılanmadığı kanaatindeyiz. Bilirkişi raporu 1 milyon 871 lira yönünde verdiği karara karşı itiraz talebimizde var” dedi.

Kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını da belirten avukat Kılınç, “Çünkü burada miktar yönünde müvekkilimiz iki bacağını kaybetti, protez tedavisi devam ediyor. Almanya’ya gidiyor ve ciddi masrafları oluyor. Maddi zararı karşılamıyor ve kısmen de olsa şu anki tedavi için bir kaynak olarak görmek açısından önemli bir karar. Ancak, manevi tazminat kararını olumlu karşılamıyoruz” diye belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Trump 'Brunson pazarlığı'nı yineledi: Erdoğan beni hayal kırıklığına uğrattı
Sonraki Haber
Mevduat hesaplarına vergi düzenlemesi