Ana SayfaDünyaİran’a ABD ambargosu yeniden başladı, Tahran ‘psikolojik savaş’ dedi

İran’a ABD ambargosu yeniden başladı, Tahran ‘psikolojik savaş’ dedi

HABER MERKEZİ – ABD’nin İran’a yönelik ambargoları yeniden devreye sokuldu. Yeni yaptırımlar ağırlıklı olarak finans sektörünü ve ticareti hedef alıyor. Petrol satışı ve merkez bankasını hedef alan yaptırımların da Kasım ayında yürürlüğe girmesi öngörülüyor. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, yaptırımları kınarken, “İranlılar arasında bölünme tohumları ekmeyi amaçlayan psikolojik bir savaş” dedi. Avrupa da yaptırımlara tepkili.

ABD’nin İran’a karşı yeni yaptırımları bugün itibarıyla başladı.

Yeni yaptırımlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2015 tarihli ve kamuoyunda nükleer anlaşma olarak bilinen uzlaşıdan 8 Mayıs’ta çekilmesinin ardından Pazartesi günü imzaladığı bir başkanlık kararnamesi ile yürürlüğe girdi.

Yaptırımlar ilk etapta şunları kapsayacak:

  • İran’ın finans sektöründe ABD doları ile yapılan işlemleri
  • Altın ve değerli metallerin ticaretini
  • Otomotiv sektörü ve ticari uçakların satın alımını
  • Ayrıca sanayiye ilişkin yazılım alımına engeller getirilmesi öngörülüyor

İran ekonomisinin çeşitli sektörlerini hedef alan ambargoları, ülkenin petrol ticaretini hedef alan yaptırımların izlemesi bekleniyor. Bunların da Kasım ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Trump’tan açıklama

Kararnameyi imzaladıktan sonra yazılı bir açıklama yapan ABD Başkanı Trump, nükleer anlaşmayı “korkunç, tek taraflı ve İran’ın nükleer bomba üretmesine engel olma temel hedefine ulaşmada başarısız” sözleriyle değerlendirdi.

Trump, 2015 tarihli anlaşma ile ilgili olarak ayrıca “Kan dökmeye, şiddet ve kargaşayı yaymaya devam eden katil bir diktatörlüğün hayatta kalması için para akışı sağladı” ifadesini kullandı.

Açıklamada İran’a karşı maksimum ekonomik baskıların devam edeceği vurgulanırken, ABD’nin, “Tahran rejiminin balistik füze programı ve teröre desteği de dâhil olmak üzere zararlı eylemlerine karşı daha kapsamlı bir anlaşmaya açık” olduğu vurgulandı.

Trump ek olarak, İran halkının rejimin kurbanı olduğunu savundu ve “İran halkının ve bölgedeki tüm halkların bir gün beraberce güven ve barış içinde yaşamasını iple çekiyorum” diyerek açıklamasını tamamladı.

İran’dan tepki: İranlıları bölmeye yönelik ‘psikolojik savaş’

İran’ın da buna tepkisi gecikmedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin ülkesine yönelik ambargoları yeniden devreye koymasını kınadı ve yaptırımları “İranlılar arasında bölünme tohumları ekmeyi amaçlayan psikolojik bir savaş” şeklinde tanımladı.

Ruhani, “Yaptırımlar üzerimizde baskı kuracak, ancak faydalı yanları da bulunuyor. Hepsinin üstesinden geleceğiz. Eğer birlik olursak yaptırımlar başarısız olacaktır” ifadelerini kullandı.

AB’den karara tepki ve ‘önlem’

İran’a yönelik yaptırımların uygulamaya girmesine saatler kala Avrupa Birliği (AB) bir açıklama yaparak ABD’nin kararına duyulan tepkiyi dile getirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temcilsici Federica Mogherini, küçük ve orta büyüklükte işletmeleri İran’la ticareti arttırmaya teşvik ettiklerini ve bu şirketlerin ABD yaptırımlarından olumsuz etkilenmemesi için bir takım koruyucu önlemler aldıklarını belitti.


Bu haberde BBC, DW ve MA’dan yararlanılmıştır.
Previous post
Gazeteci Ruken Demir'in evine polis baskını
Next post
"Güven yok, ekonomideki bunalımın nedeni tek adam rejimi"