Ana SayfaÇeviriIŞİD’li hala Almanya’da, o Irak’a döndü: İşkencecisiyle karşılaşan Ezidi kadın anlattı

IŞİD’li hala Almanya’da, o Irak’a döndü: İşkencecisiyle karşılaşan Ezidi kadın anlattı

HABER MERKEZİ – IŞİD’den kaçarak Almanya’ya giden, burada ise işkenceler yapıp kendisini esir alan IŞİD’li ile karşılaşınca tekrar Irak’a dönen Ezidi kadın Ashwaq Ta’lo, Russia Today’e konuştu. Almanya’daki yargı makamlarının ‘umursamazlığına’ dikkat çeken Ashwaq, Avrupa’nın kendisi gibi genç kadınlar için güvenli olmadığını söylüyor. IŞİD’li Abu Humam’ın ‘özgürce’ Almanya sokaklarında dolaştığını belirten Ezidi kadın, “Onurum, Almanya’da kalmaktan daha önemli” diyerek Irak’a dönme gerekçesini özetliyor.


Çeviri-Derleme: Lokman Sazan


Irak’ta IŞİD’in esaretinden kaçan Ashwaq Ta’lo, Almanya’da Stuttgart’a yakın bir kasabada güvenli bir yaşam sürdüreceğini düşünüyordu. Fakat Şubat ayının bir akşamında Ashwaq okuldan eve dönerken bir araba önünü kestiğinde bu düşüncesi değişti.

Hafif sakallı bir adam arabadan dışarı çıktı ve daha iyi görmek için gözlüğünü çıkarıp kadına yaklaştı ve “Sana bir şey sorabilir miyim? Adın Ashwaq mı?” diye sordu.

Bu, Ashwaq’ın bir daha göreceğini düşünmediği bir yüzdü. Adam, 2015’te Irak’taki köle pazarından Ashwaq’ı 100 dolara satın alan Abu Humam diye bilinen IŞİD üyesiydi.

Almanya sokaklarında ‘özgür’ bir IŞİD’li

Ashwaq’ın işkencecisi olan bu adam, Avrupa’ya sızmış çok sayıda şiddet yanlısı cihatçıdan yalnızca biri.

Abu Humam isimli adam şimdilerde, her türlü şiddete maruz bıraktığı insanlarla birlikte Almanya’da mülteci olarak ‘özgürlüğün’ tadını çıkarıyor.

Karşılaşma anı

O karşılaşma anını anlatan Ashwaq, Humam isimli IŞİD’liye “Hayır. Ben Ashwaq değilim, öyle birini tanımıyorum” demesine rağmen, onun, “Hayır. Sen Ashwaq’sın. Biliyorum. Bana yalan söyleme” dediğini söylüyor.

Ashwaq panikleyince erkek kardeşinin evine doğru koştuğunu, Abu Humam’ın da onu takip ettiğini aktarıyor.

Bu karşılaşma Ashwaq’ı ‘barışçıl’ Almanya’dan savaştan zarar gören Irak’ın tozlu yollarına geri dönmesine neden olmuş.

Irak’taki IŞİD vahşeti

Ashwaq ve 77 kişiden oluşan akraba çevresi, IŞİD, Irak ve Suriye sınırını işgal etmeden ve birçok insanı canından etmeden önce, Irak Kürdistan’ında bir köyde yaşıyorlardı.

Ancak IŞİD’in katliam ve yağması nihayetinde Ashwaq ve ailesinin yaşadığı köye de ulaştı ve cihatçılar ailesinin evinin etrafını sarıp bütün aileyi esir alarak onları birbirinden ayırdı.

IŞİD, Ashwaq ile birlikte 7 kız çocuğunu alıkoydu. “Bizi annemizden babamızdan ve kardeşlerimizden ayırdılar, 8 yaşındaki kız çocuğunu bile alıkoydular” diye anlatıyor Ashwaq.

“Kaçmaya çalışıyorduk ama elimiz ayağımız bağlıydı. Gözlerimizi kapatıp tecavüz ediyorlardı. Sonra da bizi gittikleri her yere götürüp canlı kalkan olarak kullanıyorlardı.”

“IŞİD’in ailelerimizi bizden koparması hayatımda yaşadığım en kötü andı” diyor Ashwaq ve IŞİD’in eline geçtiğinde henüz 15 yaşındayken, “Tecavüze ve işkenceye maruz kalacağımı biliyordum” diye ekliyor.

Ashwaq köyünden 100 dolara Abu Hamam’a satılacağı Irak’ın kuzeyinde bulunan Baaj kasabasına kamyonetle götürüldü.

“Beni özgür bırakması için elimden geleni yaptım. Fakat o bana ‘Bütün Ezidi kadınları köle olarak kullanmamız ve tecavüz etmemiz gerektiği emredildi’ dedi. Fakat yine de hayatımıza son vermek için sürekli yakıt ya da bıçak, makas gibi keskin bir şeyler aramaya devam ediyorduk. Fakat hiçbir şey bulamadık.”

Müslüman olmaya da zorlanan Ashwaq, bir yılın sonunda kaçmayı başardı ve mülteci sıfatı ile Almanya’ya yerleşti.

“Eğer orada kalsaydık onların bizi öldüreceklerini biliyorduk. Çünkü onlar IŞİD’li ve caniler” diyor Ashwaq.

Alman yargı makamlarının tutumu: “Paylaştıkları değerli değil”

Ashwaq, Abu Humam’la Almanya’da karşılaşınca polise şikayette bulunmasına rağmen soruşturma için bir buçuk ay bekletildiğini söylüyor. “Soruşturma açıldığında da hiçbir şey bulunmadığı söylendi bana” diyor.

“Bana tecavüz eden kişi nasıl benim sahip olduğum aynı haklarla burada yaşayabilir?” diye belirtiyor Ashwaq.

“Federal savcı bana ellerinden geldiği kadar soruşturmayı yürüttüğünü söyledi. Fakat benim tarifimle Abu Humam’ı tespit etmelerinin mümkün olmadığını söyledi” diyor.

Zaten Federal Savcılık Sözcüsü Frauke Koehler de “Genç kadınla görüşme yaptık fakat paylaştığı bilgiler değerli değildi” sözlerini sarf ediyor.

Almanya’yı terk ediş, Irak’a geri dönüş

Yaşananların ardından Ashwaq tekrar savcılık tarafından çağrılsa da o, çoktan Almanya’yı terk eder.

Ashwaq, kendisine cinsel saldırıda bulunan kişiyle karşılaştıktan sonra Irak’taki akrabalarının yanına gider. Ailesi ise Almanya’da kalır.

Almanya’da kalan aile Ashwaq’a yalvarmasına ve Alman hükümetinin sonunda gereğini yapacağına dair garanti vermesine rağmen, Ashwaq geri dönmeyi reddeder.

“Onurum, Almanya’da kalmaktan daha önemli” diyor Ashwaq ve ekliyor:

“Hayatımı, onurumu korumak ve IŞİD’den kaçmak için bir kenara attım ve yaşadığım ıstıraptan sorumlu olan adamın orada özgür bir şekilde yaşadığını bilmelerine rağmen benim Almanya’da kalmamı istiyorlar öyle mi?”

“İstediğim tek şey güvenli bir yerde yaşamaktı fakat eğer orada IŞİD’le karşılaşıyorsam her zaman beni tekrar inciteceklerinden korkuyorum. Bu yüzden orada duramam.”


Kaynak: Russia Today