Ana SayfaÇalışma Yaşamıİşten çıkarılan Paksan işçileri eylemde: Sendika bize destek vermedi

İşten çıkarılan Paksan işçileri eylemde: Sendika bize destek vermedi

HABER MERKEZİ – Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Paksan Makina işçileri, işyeri önünde eyleme başladı. Sendikanın kendilerine destek vermediğini belirten işçilerden Uğur İlter, işçilere “Üretimden gelen güçlerinizi bilin” çağrısında bulundu.

İstanbul Bağcılar’da bulunan Paksan Makina Anonim Şirketi’nde (A.Ş.) çalışan 8 işçi, Birleşik Metal İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle 31 Temmuz’da işten çıkarıldı.

İşten çıkarılan 4 işçi, sendikanın durumu sadece bir basın açıklamasıyla geçiştirmesi fikrini kabul etmeyerek, 1 Ağustos itibariyle işlerine geri alınma talebiyle Paksan Makina’nın önünde eyleme başladı.

3 gündür eylemde olan işçiler, bugün bir araya gelerek eylemlerini sürdürüp sürdürmeme kararı alacak.

Eylem kararını kendi inisiyatifleri ile aldıklarını belirten işçiler, üyesi oldukları sendikanın kendilerini desteklemediğini kaydetti.

‘Sendikaya alınacağımız söylediler ama öyle bir durum olmadı’

MA’dan Muhammet Doğru’ya konuşan işçilerden Uğur İlter, Birleşik Metal-İş’in Paksan’da yetkili sendika olduğunu belirterek, işten çıkarılmalarına giden süreci şöyle anlattı:

“İşe ilk başladığımda, bana bu iş yerinde sendikanın olduğunu 2 ay çalıştıktan sonra sendikaya alınabileceğimi söylediler. 2 ay geçtikten sonra 2 senelik taşeronda çalışan elemanların da olduğunu gördüm. Aslında sendikaya alınacağı söylense de öyle bir durum yok.”

3 ay sonra sendikaya kendilerinin üye olduklarını söyleyen İlter, “Ay sonunda maaşlarımızın sendikalı maaşı gibi verilmesini beklerken taşeron ücreti, asgari ücret verdiler. Sendikal haklarımızı almak için avukat araya girerek alacak davası açtı. Davanın ardından arabuluculuk süreci başladı” dedi.

‘Sendikanın tepkisini pasif gördük’

Sendikalı olmalarına rağmen firmanın, arabulucuya sendikalı olmadıklarını söylediğini belirten İlter, “31 Temmuz günü eski çalışan işçilerin bile daha önce görmedikleri bir kişi gelip bize, ‘Ben sizin patronunuzum. Paksan bana iş vermiyor. Bu yüzden iş haklarınızı feshediyorum’ dedi” ifadelerini kullandı.

Ardından görüşmek için sendika temsilcilerini çağırdıklarını kaydeden İlter, onların tavırlarını pasif bulduklarını belirterek sonraki süreci şöyle anlattı:

“Ne yapacağımızı, bizi işten atmalarının bu kadar kolay olmadığını onlara göstermemiz gerektiğini söyledik. Daha sonra sendikanın bölge temsilcisi, ‘Sabah saat 7.00’de gelin iki vardiya ile birlikte bir basın açıklaması yapılsın’ dedi. Biz bunu çok pasif gördük ve böylesi bir şeyin olamayacağını söyledik. Cuma günü fabrika bir aylık tatile çıkacak. Biz de Cuma gününe kadar burada direniş yapmaya karar verdik.”

Sendika yok, işçi dayanışması var

Hemen aşağı sokaklarında bir yıldan fazla süredir eylemde olan DHL Express işçilerinin arkasında sendikaları oldukları için işlerini kazandıklarını dile getiren İlter, kendilerinin üyesi oldukları sendikadan herhangi bir destek almadıklarını, oturmak için bile DHL Express işçilerinin kendilerine tabure verdiğini söyledi.

Cuma gününe kadar bir gelişme olmadığı takdirde avukatlarıyla birlikte gerekli tüm hukuki süreçleri başlatacaklarını aktaran İlter, işçilere, “Üretimden gelen güçlerinizi bilin” çağrısı yaptı.