Ana SayfaDünyaİtalya’da gemiden inmelerine izin verilmeyen mülteciler açlık grevinde

İtalya’da gemiden inmelerine izin verilmeyen mülteciler açlık grevinde

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz hafta Akdeniz’de kurtarıldıktan sonra İtalya’nın Catania limanına getirilen Diciotti gemisindeki mülteciler, gemiden inmelerine izin verilmemesi nedeniyle açlık grevine başladı.

15 Ağustos’ta Akdeniz’de kurtarılarak İtalyan Sahil Güvenliği’ne ait Diciotti gemisine alınan 190 mülteciden yalnızca 13’ü, acil tıbbi desteğe ihtiyaç duydukları için İtalya’nın Lampedusa adasına götürülmüştü.

Günlerce denizde güvenli liman açılmasını bekleyen gemiye en yakın ülkeler olan İtalya ve Malta, limana yanaşma izni vermemişti.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre Pazartesi günü geminin, İtalya’nın Sicilya adasındaki Catania limanına yanaşmasına onay çıktı ancak bu kez de mültecilerin karaya ayak basmasına izin verilmedi.

İtalya hükümeti, diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de gemideki mültecilerin bir kısmını kabul etmediği sürece 177 kişinin İtalya’ya girmesine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Gelen tepkiler üzerine, yalnızca gemideki 27 refakatçisiz çocuğun geçen Çarşamba akşamı karaya çıkmasına izin çıktı.

Gemideki mülteciler açlık grevine başladı

Halen Catania limanındaki gemide bulunan 150 mültecinin büyük kısmının ise bu durumu protesto etmek için dün açlık grevine başladığı açıklandı.

Muhalefetteki Demokratik Parti’den senatör Davide Faraone, dün yaptığı görüşmelerin sonucunda “Diciotti gemisindeki mültecilerin açlık grevine başladığını haber aldım” dedi.

İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini ise mültecilerin açlık grevine başlamasıyla ilgili Facebook’tan yaptığı açıklamada, “Diciotti’deki göçmenler açlık grevi mi yapıyor? İstediklerini yapsınlar, ben fikrimi değiştirmiyorum. İtalya’da 5 milyon kişi mutlak FAKİRLİK içinde yaşıyor, her gün açlık grevi yapıyorlar… Benim için önce İtalyanlar geliyor” diye belirtti.

Sol partilerin ve sendikaların temsilcileri, insan hakları örgütleri ve bazı İtalyan vatandaşları ise Catania limanına giderek hükümetin mülteci karşıtı politikalarını protesto ediyor.

Öte yandan Sicilya’daki Agrigento Savcılığı, Diciotti gemisinden inmesine izin verilmeyen kişilerin “yasa dışı şekilde alıkonulduğu” suçlamasıyla soruşturma başlattı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cumartesi Anneleri ve medya - Emre Tansu Keten
Sonraki Haber
Rusya'dan ABD, Britanya ve Fransa'ya suçlama: Suriye'yi yeniden vurma hazırlığı yapıyorlar