Ana SayfaBilim ve TeknolojiKanalizasyon sistemi de var: Tripolis Antik Kenti’nde yeni bir sokak bulundu

Kanalizasyon sistemi de var: Tripolis Antik Kenti’nde yeni bir sokak bulundu

HABER MERKEZİ – Laodikya ve Hierapolis ile birlikte Denizli’nin üç önemli antik kentinden biri olan Tripolis’teki kazılarda yeni bir sokak bulundu. 5 metre genişliğinde 45 metre uzunluğundaki sokakta kanalizasyon sistemi de var.

Denizli’nin Buldan ilçesinde Tripolis Antik Kenti’ndeki kazılarda 2.000 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen 5 metre genişliğinde 45 metre uzunluğunda yeni bir sokak bulundu.

Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman yaptığı açıklamada, antik kentte yoğun bir kazı ve restorasyon çalışmasının sürdürüldüğünü söyledi.

2018 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmalarının en önemli buluntularından bir tanesinin antik kentte bulunan ve yaklaşık 2.000 yıllık olduğu tahmin edilen ara sokak olduğunu belirten Duman, geçtiğimiz yıllarda antik kentte bulunan mozaikli villanın hemen yanında bulunan sokakta kazı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

arkeofili’nin İHA’dan aktardığı habere göre Doç. Dr. Duman, sokağın üzerinden asırlar geçmesine rağmen hala sağlamlığını koruduğunu ifade ederek, “5 metre 70 santimetre genişliğinde ve 45 metre uzunluğa ulaştık şu anda. Zemini traverten yekpare bloklardan oluşan bir cadde, oldukça da sağlam korunmuş” dedi.

Duman, sokak içerisinde bir kanalizasyon sisteminin de bulunduğunu ve hala sağlamlığını koruduğunu kaydetti:

“Caddenin hemen altında yandaki konutların atık sularını kentten uzaklaştırmak için yapılan kanalizasyon sistemi bulunuyor. Derinliği 1 metre, genişliği 70 santimetre uzunluğunda. Zaten biz daha önce Tripolis’te yaptığımız kazı çalışmalarında yaklaşık 60×45 metrelik adalardan oluşan bir kent planına sahip olduğunu biliyorduk.

“Şu anda yaptığımız kazılarda da zaten yine sokağın uzunluğu bu plana da denk geliyor. Bu anlamda da geçmişte elde ettiğiniz bilgileri kazı çalışmaları ile artık onaylamış olduk, doğrulamış olduk.”


Tripolis Antik Kenti / Fotoğraf: @Nereyedergisi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP’li vekillerin danışmanlarına ‘güvenlik’ vetosu
Sonraki Haber
Amaç okula girişlerini engellemek: Japonya'daki tıp fakültesinde kadın öğrencilerin notları düşürüldü