Ana SayfaDünyaKayıt altına alınabilenler: Afrin’de en az 25 sivil öldürüldü, 57 kişi zorla kaybedildi

Kayıt altına alınabilenler: Afrin’de en az 25 sivil öldürüldü, 57 kişi zorla kaybedildi

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO grupları ile girdiği Afrin’den insan kaçırma, fidye toplama, zorla alıkoyma ve cinsel suçlarla ilgili haberler gelmeye devam ediyor. MA’nın paylaştığı son listeye göre 25 sivilin öldürüldüğü kentte, 57 kişi alıkonulup zorla kaybedildi, en az 180 kişi ise alıkonulduktan sonra ailelerinden fidye istendi. Söz konusu liste, sadece kayıt altına alınabilen vakalarla ilgili; kayıt dışında bu rakamların çok daha fazla olabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile girdiği Afrin’den tutuklama, işkence, ölüm, kaçırılma ve fidye haberleri gelmeye devam ediyor.

Son olarak Almanya merkezli Tehdit Altındaki Halklar Örgütü, Afrin’e radikal İslamcı Arapların yerleştirildiğini, yaklaşık 7 bin Kürt’ten haber alınamadığını iddia etmişti.

Konuya dair Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan haberde ise sivil ölümlerinden zorla kaybedilmelere dek Afrin’deki uygulamalar listelendi.

Erdoğan Altan imzalı haberde tüm olup bitenlere ilişkin bazı belge, fotoğraf ve görüntülerin bulunduğu aktarılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere uluslararası ve bölgesel kurum ile kuruluşlar ise sessiz.

Zorla kaybetmeler, ölümler, fidye istemeler

Haberde, kentte insan kaçırmaları ve ailelerden fidye istendiği; özellikle kaçırılan genç kadın ve erkeklerden haber alınamadığı aktarılıyor.

Şehba’da bulunan Afrinli yöneticilerin kayıt altına aldığı verilerin paylaşıldığı haberde 25 sivilin öldürüldüğü, 57 kişinin alıkonulup zorla kaybedildiği, en az 180 kişinin alıkonulduktan sonra ailelerinden fidye istendiği öne sürülüyor.

TSK ve ÖSO’nun kentte OHAL’i aşan uygulamaları nedeniyle Afrinli yöneticilerin bölgeye gidemediği, istihbaratlarca bölgeden hiçbir belge, fotoğraf, görüntü çıkmaması için Cerablus, Azez, El Rai, Bab ve Afrin’de gözetim ve tespit büroları açıldığı belirtiliyor.

Buna rağmen kayıt altına alınan öldürme, kaybetme, kaçırma, fidye olaylarının listesine BURADAN bakabilirsiniz.

Ne oluyor?

Türkiye, ÖSO grupları ile 20 Ocak’ta başlattığı askeri operasyon sonucunda 18 Mart tarihinde Afrin’e girdi. Bu tarihten itibaren kentten sık sık hak ihlali haberleri geliyor.

Sadece Haziran ayında 140 sivilin kaçırıldığı bildirildi. Temmuz ayının ilk yarısında ise Afrin’de yaklaşık 120 adam kaçırma, 7 cinayet, 10 soygun ve 27 baskın belgelendi, ayrıca dört tarla da ateşe verildi.

Ankara’nın PYD’ye karşı desteklediği ENKS dahi kentteki silahlı grupların Afrin’de halka işkence yaptığını belirterek, “Türkiye ve Birleşmiş Milletler, silahlı grupların Afrin’de halka uyguladıkları tutuklama ve öldürmeleri sonlandırmalı” dedi.

Ayrıca kentte daha önce Kürtçe olan yerleşim yerleri ve kurumların adı da Türkçe ve Arapça olarak değiştirildi, kimi Afrinlilerin mülklerine el konuldu.

Almanya merkezli Tehdit Altındaki Halklar Örgütü de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Afrin’de yaşananlarla ilgili ağır suçlamalarda bulundu. Örgüt’e göre “kente radikal İslamcı Araplar yerleştirildi, tüm Kürtçe yazı ve tabelalar kaldırıldı, okullardaki Kürtçe dersleri müfredattan çıkarıldı, yaklaşık 7 bin Kürt’ten haber alınamıyor.”