Ana SayfaDünyaKüresel ısınma: Avustralya’da son on yılların en ağır kuraklığı

Küresel ısınma: Avustralya’da son on yılların en ağır kuraklığı

HABER MERKEZİ – Tüm dünyada küresel ısınmanın etkileri hissedilirken, Avustralya’da son 50 yılın en ağır kuraklığı özellikle çiftçileri olumsuz etkiliyor.

1930’lu yıllardan bu yana en sıcak dönemlerin yaşandığı Avustralya’da Ocak ayında kimi noktalarda 69 dereceye kadar çıkan hava sıcaklıkları görülmüştü.

Genellikle kurak bir iklime sahip ülkede son haftalarda yaygınlaşan sıcaklar nedeniyle kuraklığın etkisi de büyüyor.

Kuraklıklar ise en çok ülkedeki milyonlarca kişi için önemli bir geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı etkiliyor. Yağmurların azlığı nedeniyle toprakların önemli bölümünde ot ve bitkiler kurumuş durumda.

Ülkenin hayvancılıkta önde gelen eyaletlerinden New  South Wales’de 77 bin kişi bu sektörde istihdam edilirken, toplamda 15 milyar Avustralya dolarlık bir gelir elde ediliyor. Ancak kuraklıklar yüzünden hayvanların otlatılması mümkün olamazken, çiftçiler, kuruyan su kuyuları nedeniyle su hatları çekmek zorunda kalıyorlar.

Ülkenin kuzeyindeki Queensland’da ise kuraklıkların toprakların yüzde 60’ını etkilediği bildiriliyor.

Çiftçilerin uğradığı zararları dikkate alan federal hükümet ise, kuraklıklardan etkilenenlere 12 bin Avustralya dolarına kadar maddi yardım yapılacağını duyurmuştu. Hükümet, bu amaçla öncelikli olarak 190 milyon dolarlık ilk acil yardım paketini hayata geçirdi.