Ana SayfaÇeviri‘Kürtaj tasarısı’nın reddinden yalnızca bir hafta sonra: Arjantin’de bir kadın yaşamını yitirdi

‘Kürtaj tasarısı’nın reddinden yalnızca bir hafta sonra: Arjantin’de bir kadın yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Üç aya kadar kürtajın yasal hale getirilmesi için hazırlanan yasa tasarısının reddedildiği Arjantin’de, uygun olmayan yöntemle gerçekleştirilen kürtaj sonrası septik şok ve genel enfeksiyon şikayetiyle hastaneye giden Elizabeth isimli kadın hayatını kaybetti.


Çeviri-Derleme: Evrim Şaşmaz


Arjantin Senatosu’nun 14 haftaya kadar kürtajı yasal hale getirecek Gönüllü Hamilelik Kesintisi’ne yönelik tasarıyı reddetmesinin üzerinden yalnızca bir hafta sonra 24 yaşındaki Elizabeth isimli kadın, uygun olmayan yollarla gerçekleştirmek zorunda kaldığı kürtajın ardından yaşamını yitirdi.


Arjantin’de ‘kürtaj tasarısı’ reddedildi, binlerce kadın sokağa çıktı


Pazar günü, Elizabeth ismiyle kayda geçen bir kadın, uygun olmayan yöntemle gerçekleştirilen kürtaj sonrası septik şok ve genel enfeksiyon sebepli acı şikayetiyle San Martin’deki Belgrano Hastanesi’ne gitti.

Sağlık personeli rahmini tamamen aldıktan sonra Elizabeth’i farklı bir hastanede yoğun bakım odasına transfer etti, ancak Elizabeth Salı günü hayatını kaybetti.

Bu, Senato kürtaj yasa tasarısını reddettiği için gerçekleştirilen gizli kürtajla ilgili bilinen ilk ölüm olarak kayda geçti.

Elizabeth, kuzey Buenos Aires’deki Jose Leon Juarez’deki mütevazi bir mahalledendi ve iki yaşında bir oğlu vardı. Düşük yapmak için maydanoz kullanarak yeni hamileliğini sonlandırmaya karar vermişti.

“Bu, Senato’daki oylamanın sonucudur”

Kürtaj yasağına bağlı bu ölümün ardından Senatör Eduardo Aguilar, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Liz, 24 yaşında. Arjantin’de gizli kürtaj nedeniyle bir ölüm daha. 8’inde söyledik: Bir yasa olmayabilir fakat kürtajlar devam edecek ve eğer kanunsuz olursa kadının hayatı tehlikede” diyerek tepki gösterdi.

Hastanede bulunan doktorlardan biri de, Pagina 12’ye verdiği açıklamada, “El altından kürtajın bizi bıraktığı durum bu. Artık kızlar daha iyi koşullarda kürtaj yapabilecek veya katater kullanabilecek birini bulmak için daha çok mücadele ediyorlar. Tabii ki bu güvenli değil, ama maydanoz kullanmakla da aynı şey değil” dedi.

‘Ni una menos’ (Bir kişi daha eksilmeyeceğiz) kadın hakları gözlem hareketi başkanı Raquel Vivanco ise “Gizli kürtajın ardından Buenos Aires’te hastaneye kaldırılan 24 yaşındaki genç kadın Liz öldü. Bu, Senato’daki oylamanın sonucudur. Kadınların hayatlarını önemsemiyorlar. Kürtaj yasal mı olacal gizli mi olacak, mevzu bu” sözlerini kaydetti.

“Kürtajın yasal olması için daha kaç kadın ölmeli?”

Arjantin Yasal, Güvenli ve Serbest Kürtaj Hakkı Kampanyası örgütü de üzüntülerini dile getirdikleri bir bildiri yayınladı.

Bildiride, “Arjantin’de kürtajın yasal, güvenli ve ücretsiz olması gerektiğini anlamak için kaç kadın ve hamile ölmeli? Gizli kürtaj hiçbir hayatı kurtarmaz. El altından kürtaj öldürür. ‘Liz’ ve diğerleri için yasa olacak!” sözlerine yer verildi.

Sağlık çalışanlarının örgütlenmesi olan ‘Karar Hakkı için Uzmanlar Ağı’ ise kürtajın Arjantin’de yasa dışı kalmasına yönelik kararla rahatlatladığını söyleyen bölge valisi Maria Eugenia Vidal’ı kınadı.

Milletvekilleri 9 Ağustos 2018’de Buenos Aires, Arjantin’de yasa tasarısını oylarken kürtaj karşıtlarının gösterileri devam ediyordu.

Sosyal medya kullanıcıları da #ElSenadoEsResponsable (Sorumlusu Senato) hashtag’ini kullanarak Elizabeth’in ölümünü kınadı.

Perşembe günü, Elizabeth’in ailesi feminist örgütlerle bir Buenos Aires hükümet binası önünde feminist örgütlerle bir araya geldi. Nöbete katılanlar yoğun polis mevcudiyeti bildirdi.

Her yıl on binlerce kadın hastaneye kaldırılıyor

Arjantin’de her yıl 354 bin 627 yasadışı kürtaj yapıldığı tahmin ediliyor.

Bu da günde 984 ve saatte 41 yasadışı kürtaj anlamına geliyor. Sonuç olarak, her yıl yaklaşık 70 bin 200 kadın hastaneye kaldırılıyor.

Yasal kürtaj destekçileri, güvenli olmayan prosedürlerden kaynaklı ölümlerin kürtaj yasallaşırsa yüzde 92 oranında azaltacağına inanıyor.

Yasa değişikliğinin alt meclis tarafından zaten onaylanmış olmasına rağmen, Senato 9 Ağustos’ta kürtaja yönelik bu değişikliği 31’e karşı 38 oy ile reddetmişti.


Kaynak: Telesur

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç hakkında tahliye kararı
Sonraki Haber
Erdoğan ile Merkel görüştü