Ana SayfaEkonomi“Merkez Bankası çarpıtıyor, enflasyon yıl sonunda yüzde 20’yi aşabilir”

“Merkez Bankası çarpıtıyor, enflasyon yıl sonunda yüzde 20’yi aşabilir”

HABER MERKEZİ – Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13.4’e yükseltmesini değerlendiren istihdam uzmanı Sinan Ok, enflasyonun açıklanan rakamların üstünde olduğunu belirtirken, “Bunun adı revize falan değil,  bu toplumu kandırmadır” dedi. İktisatçı Altınörs ise enflasyonun yıl sonunda yüzde 20’yi aşabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası (MB), dün yaptığı açıklamayla yıl sonu enflasyon tahminini 5 puanlık artışla yüzde 13.4’e çıkarttığını duyurdu

Ancak bazı uzman ve iktisatçılar, gerçek enflasyonun MB’nin yıl sonunda hedeflediği 13.4’ten daha fazla olacağı ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 20’lerin üzerinde gerçekleşeceği görüşünde.

“Enflasyon yıl sonunda yüzde 20’yi aşabilir”

Mezopotamya Haber Ajansı’na (MA) konuşan iktisatçı Alp Altınörs, Merkez Bankası’nın her yıl açıkladığı enflasyon hedeflerinde en az 5 puan eksik rakam verdiğini belirtirken, “Bu hesapla yıl sonunda yüzde 20 enflasyon öngörülüyor” dedi:

Zaten üretici fiyat enflasyonu yani Tüketici enflasyonunu belirleyen faktör şuanda yüzde 20’yi aşmış durumda.  Dolayısı ile yıl sonunda enflasyon yüzde 20’yi bulacağı ya da aşacağı beklenen bir durumdu. Merkez Bankası yüzde 15 olarak açıklayınca, Merkez Bankası her zaman 5 puan hedefini şaşırdığı için bu hesapla yıl sonunda yüzde 20 enflasyon öngörülüyor. Tabi bu iyimser senaryo çünkü daha yüksek olabilir.”

Söz konusu düzeyde bir enflasyonun ‘tepeden tırnağa her şeyin zamlanacağı’ anlamına geldiğini belirten Altınörs, Türkiye ekonomisini “krize doğru hızla giden bir ekonomi” olarak tanımladı ve gidilen borç krizinin olası etkilerini “Sosyal hizmetlerde ücretleri arttıracaklar. Örneğin hastanelerde alınan ücretleri daha da arttıracaklar. Olan vatandaşa olacak” diye anlattı.

‘Çarpıtma var’

MB’nin kararını değerlendiren İstihdam uzmanı Sinan Ok ise “Gerçek enflasyon vatandaşın yaşadığıdır. Alım gücünün düşmesidir” dedi ve ekledi: “Enflasyon Merkez Bankası’nın açıkladığı verilerin üstündedir. Bunun adı revize falan değil,  bu toplumu kandırmadır.”

Ok, MB’nin kararını şöyle değerlendirdi:

“Gerçek enflasyon vatandaşın yaşadığıdır. Alım gücünün düşmesidir. Biz biliyoruz ki; enflasyon Merkez Bankası’nın açıkladığı verilerin üstündedir. Ortada toplumu yanıltma söz konusudur. Bakıyorsunuz, Merkez Bankası 2017 yılında diyor ki ben yüzde 5 enflasyonu hedefledim ama yıl sonunda gerçekleşen oran 11.92 oluyor. Yine 2018 yılının başında enflasyon tahminleri yüzde 8.3 olarak belirlendi ancak şuan belirledikleri enflasyon tahmini yüzde 13.4’e çıkarttılar. Bunun adı revize falan değil,  bu toplumu kandırmadır. Sadece halkı değil birçok işletmeyi, bankaları yani ekonomi işletmelerini kandırmadır.  Bir öngörüsüzlükten bahsetmiyoruz burada bir çarpıtma var.”