Ana SayfaEkonomi“Mücadele hattı kurulmalı yoksa krizin faturası halka kesilecek”

“Mücadele hattı kurulmalı yoksa krizin faturası halka kesilecek”

HABER MERKEZİ – Ekonomideki kötü gidişatı değerlendiren iktisatçı Müftüoğlu, şu ana kadar AKP’nin politikalarından çıkar elde eden sermaye kesiminin faturayı kendine kesmeyeceğini belirterek, ‘sınıf örgütlerinin, siyasi partilerin ve sendikaların bir mücadele hattı oluşturmaları gerektiğini’ söyledi ve ekledi: “Aksi takdirde daha önceki krizlerde de olduğu gibi krizin faturası yine halka kesilecek.”

ABD ile tırmanan ‘rahip krizi’ sonrası Türk Lirası’ndaki (TL) değer kayıpları devam ederken, döviz kurları art arda rekor kırıyor.

Son olarak dolar/TL kuru 7,24 ile ile yeni zirvesini görürken, euro/TL de 8’in üzerine çıktı.

Ekonomideki gidişatı değerlendiren iktisatçı Özgür Müftüoğlu, ABD ile gerilen ilişkilerin bahane olduğunu belirtirken, kötü gidişattan AKP’nin uyguladığı ekonomi politikalarını sorumlu tuttu.

Mezopotamya Haber Ajansı’na (MA) konuşan Müftüoğlu şu sözleri kaydetti:

“Elbette şimdiye kadar bu krize neden olan politikalar inanılmaz şekilde toplumun varlıklarını, emeğini ve doğayı hızla sömürdü. Ve sermayeyi kaynak olarak aktardı. AKP döneminde daha fazla olmak kaydıyla geçtiğimiz dönemde müthiş bir zenginleşme yaşandı. Ve bunun sonucu olarak bir krizle karşı karşıya geldik. Ve şimdi deniliyor ki bu krizin faturasını beraber ödeyelim. Bu sınıfsal bir meseledir. Sermaye sınıfı bugüne kadar krize neden olan bu politikalardan nemalanmıştır. Kendilerini kat kat artırmıştır. Dolasıyla bunu faturası ödenecekse bugüne kadar bundan çıkar sağlayan sermaye kesimlerinin ödemesi gerekir.” 

“Neredeyse her ürüne zam yolda”

Kurdaki artıştaki yansımalar için “Çok küçük bir kısmı yansıdı. Önümüzdeki aylarda biz bunu çok daha derin bir şekilde soframızda, evimizde, günlük yaşantımızda etkisini göreceğiz” diye belirten Müftüoğlu, “En temel ihtiyaçlarını daha kendisi üretemeyen, dışardan ithal etmek durumunda olan bir ülke. Dolayısıyla Türk parasının değer kaybetmesiyle beraber etinden sütüne, buğdayından nohuduna kadar hemen hemen her ürüne doğrudan doğruya zam gelecektir. Dolasıyla bu krizin yansıması önümüzdeki süreçlerde daha açığa çıkacak” diye konuştu.

İşten çıkarmaların şimdiden başladığını belirten Müftüoğlu, sermaye kesiminin faturayı kendine kesmeyeceğinin ortada olduğunu belirterek, “Dolasıyla burada sınıf örgütlerinin, siyasi partilerin ve sendikaların bir mücadele hattı oluşturmaları gerekir. Aksi takdirde daha önceki krizlerde de olduğu gibi krizin faturası yine halka kesilecek. Yoksul olan halk daha da yoksullaşacak” dedi.