Ana SayfaBilim ve TeknolojiNedeni iklim değişikliği: ‘Aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artacak’

Nedeni iklim değişikliği: ‘Aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artacak’

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, iklim değişikliğinin önüne geçilememesi durumunda aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının önümüzdeki 60 yıl boyunca hızla artış göstereceğini açıkladı.

Bilim insanları, sağlık sorunlarına yol açan sıcak hava dalgasının iklim değişikliği nedeniyle daha sık ve daha yoğun görülmeye başlanacağını duyurdu.

Araştırmanın, tarihsel verilerin yanı sıra iklim modelleri kullanılarak yapıldığı açıklandı.

Sıcak hava nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artacak

PLOS Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliğinin önüne geçilecek tedbirler alınmadığı takdirde aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 60 yılda hızla artış göstereceği kaydedildi.

Araştırmada, 2031 ila 2080 yılları arasında aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan ölümlerin Kolombiya’da yüzde 2 bine kadar artış gösterebileceği bildirilirken, Filipinler ve Brezilya’da da sıcaklara bağlı olarak hayatını kaybedenlerin sayısında önemli derecede artış yaşanacağı belirtildi.

Araştırmaya göre Kuzey Yerküre’de sıcak hava dalgalarının etkileri sınırlı olacak. Ancak yine de ABD ve Avrupa’da sıcak hava dalgasının artışıyla yaşamını yitirenlerin sayısı yüzde 200’e kadar artış gösterebilir.

Araştırmacılardan Yuming Guo, özellikle tropikal ve alt tropikal bölgelerde sıcak hava dalgalarının daha çok görüleceğini belirtti.

Guo, “İklim değişikliğini azaltabilecek ve insanların sıcak hava dalgalarına adapte olabileceği bir yol bulmadığımız takdirde sıcak hava dalgasına bağlı olarak yaşanan ölümler gelecekte büyük oranda artacak” ifadelerini kullandı.


Karınca Dış Haberler