Ana SayfaDünyaPalm yağı: Afrika’daki maymunlar için yeni tehdit

Palm yağı: Afrika’daki maymunlar için yeni tehdit

HABER MERKEZİ – Afrika’nın palm yağı endüstrisinde büyük rol alması durumunda hali hazırda nesli tükenme tehlikesi altında olan maymunlar yeni risklerle karşı karşıya kalabilir.


Çeviri-derleme: Lokman Sazan


Palm yağının üretildiği palmiye ağacı Batı Afrika’da yaygın olarak yetişen bir ağaç türü. Fakat palm yağı, en çok Endonezya ve Malezya’da üretiliyor.

Palm yağı, kozmetik ürünleri ve sabun gibi birçok üründe kullanılmakta. Bugünlerde ise palm yağının büyük bir kısmı biyoyakıt olarak kullanılıyor. Bu sebeple palm yağı üreten birçok şirketin Afrika’da da palm yağı üretimine hazırlanmasından dolayı yaşam savunucuları Afrikalı maymunlara ev sahipliği yapan ve zengin biyoçeşitliliğe sahip alanlarda bulunan dikim bölgeleri için endişeleniyor. 200 farklı maymun türünü barındıran Afrika’da onlarca maymun türü bu yüzden tehdit altında.

BBC News’ten Helen Briggs’in haberine göre, yapılan bir araştırmada palm yağının yetiştirildiği alanların çoğu maymungiller (primat) için önemli yaşam alanlarını kapsamakta.

Araştırmanın başında bulunan Liverpool John Moores Üniversitesi Primat Biyolojisi Profesörü Serge Wich, bu durumda yağın içerdiği kozmetik ve temizlik ürünleri için daha fazla ödeme yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Doğa için endişeleniyorsak bunun bedelini ödemeliyiz” diyor.

Palm yağının Afrikanın biyoçeşitliliğine olası etkisi üzerine inceleme yapan araştırmacılar, sürdürülebilir şekilde üretilen palm yağının tercih edilmesinin yardımcı olabileceğini söylüyor.

Çevre aktivistlerine göre ise palm yağı üretilmesi için kesilen palmiye ağaçları bölgenin ormanlarına büyük zarar veriyor. Palm yağı üretiminin yaygınlaşması, Borneo orangutanlarının neslinin tükenme riski gibi doğal yaşamı tehdit eden boyutta olmasının ve ormansızlaşmanın ana etkeni olarak görülüyor.

Ancak Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), palm yağı üretimi yerine yağ verimi düşük ve daha fazla alan kaplayan bitkilerle yağ üretmenin çözüm olmadığını söylüyor.

‘Palm yağının kullanımı azaltılmalı’

IUCN, biyoçeşitlilik üzerindeki etkiyi azaltarak ve ormansızlaşmayı önleyerek palmiye yağı ihtiyacının daha sürdürülebilir bir şekilde üretilmesi ve gıda dışındaki ürünlerde palm yağının kullanımını azaltılması gerektiğini vurguluyor.

“Palm yağına olan küresel talebe bakarsak, 2050 yılına kadar 53 milyon hektarlık alanın sadece palm yağı üretilmesi için kullanılacağını” söyleyen araştırma ekibi de maymunların bundan olumsuz anlamda daha fazla etkileneceğini söylüyor.

Bu problemle nasıl mücadele edilebilir?

IUCN’ye göre, doğal tropikal ormanlarda palm yağı üretiminin durdurulması için etkili politikalar izlenmesi gerekiyor.

Şirketlerin sahip olduğu üretim alanlarında palm yağı üretiminin biyoçeşitlilik üzerindeki etkiyi kontrol etmesi gerektiğini vurgulayan IUCN, tüketicilerin de sürdürülebilir palm yağı içeren ürünler seçerek bu yıkımın sınırlandırılmasına yardımcı olabileceğini ekliyor.