Ana SayfaDünya“Panahi başka bir cezaevine nakledildi, her an idam edilebilir”

“Panahi başka bir cezaevine nakledildi, her an idam edilebilir”

HABER MERKEZİ – İran’da tutuklu bulunan Kürt siyasi aktivist Ramin Hossein Panahi’nin avukatı Niyaz, 13 Ağustos’ta başka bir cezaevine nakledildiğini belirttiği Panahi’nin her an idam edilme tehlikesi altında bulunduğunu söyledi ve ekledi: “Müvekkilimin nakil işleminin idamı gerçekleştirmek amacıyla yapıldığına dair güçlü emareler var.”

İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanan ve hakkında idam kararı verilen 24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin avukatı Hüseyin Ehmedi Niyaz, Panahi’nin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Panahi’nin 13 Ağustos Pazartesi günü Sine Merkez Cezaevi’nden alınarak Kerec vilayetine bağlı Recaişehir Cezaevi’ne nakledildiğini açıklayan Niyaz, müvekkilinin durumu ile ilgili kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini ve bu durumun avukatı olarak kaygılarını artırdığını söyledi.

“İdam edilebileceğine dair endişelerimiz var”

Nakil işleminin yasalara uygun yapılmadığını belirten Niyaz, “Müvekkilimin nakil işleminin idamı gerçekleştirmek amacıyla yapıldığına dair güçlü emareler var. Kaygılıyım” dedi.

Artı Gerçek’e konuşan Niyaz, nakil işleminin yasaya uygun olmadığını vurgulayarak ‘tamamen keyfi ve yasadışı’ bir uygulama olduğunu belirtti.

Avukat Niyaz, “Bugünlerde idam edilebileceğine dair endişelerimiz var. Ne yazık ki idam edilmesini engellemek için yapacaklarımız da sınırlıdır. Kendisinin durumu ile ilgili hiçbir bilgi alamamaktayız” diye konuştu.

“İdamı engellemek için herkes elinden geleni yapmalı”

Duruma ilişkin Ramin Hüseyin Panahi’nin annesi Şerifa Zarini de oğlunun hayatından endişe ettiğini belirterek, “Oğlumu çok kötü fiziksel koşulları olan bir yerde tutuyorlar. Oğlum hasta ve tedavisi için hiçbir şey yapılmıyor. Tek yaptıkları, onu kötü bir hücrede tutmak” dedi.

“Oğlumu bugünlerde idam edeceklerine dair çeşitli söylentiler de var” diyen Zarini, sözlerini şöyle noktaladı:

“Oğlumu kurtarmak için herkes harekete geçmeli. Onun idamını engellemek için herkes elinden geleni yapmalı.”

Ne olmuştu?

24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi, İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanmıştı.

Panahi İran rejimince yakalandığında günlerce işkence gördü, aylar sonra çıkarıldığı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırılmıştı.

O dönem Sine Cezaevi’nde tutulan Panahi’nin 3 Mayıs’ta idam edileceğinin açıklamasından kısa bir süre sonra yeğeni Niştiman Hossein Panahi kendini asarak yaşamına son vermişti.

Birçok sivil toplum örgütü yaptıkları açıklamalarla İran rejim güçlerini bir an önce idamı durdurmaya çağırdı. Özellikle idamdan bir gün önce yapılan kampanyalar neticesinde idam kararı askıya alınmıştı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther “Umalım ki geçici bir ceza ertelemeden daha fazlasıdır” demişti.

İran Af Örgütü ise “Kamuoyu baskısı ve savunuculuk gayreti sayesinde Ramin Hossein Panahi artık şimdilik idam riski altında bulunmuyor! Lütfen idam kararının ve hükmünün bozulması için harekete geçmeye ve İranlı otoritelere çağrıda bulunmaya devam edin” açıklamasında bulunmuştu.




Önceki Haber
Mem Ararat’tan bir şehrin hayaline serenat: 'Söz bitmedi'
Sonraki Haber
Bayram tatilinin ilk beş günü: En az 96 kişi yaşamını yitirdi