Ana SayfaDünyaRusya ‘zamanı gelince’ dedi: Türk askerlerinin Suriye’den çekilmesinde ısrarcı olacağız

Rusya ‘zamanı gelince’ dedi: Türk askerlerinin Suriye’den çekilmesinde ısrarcı olacağız

HABER MERKEZİ – Rusya lideri Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, zamanı gelince, Türk askerlerinin Suriye’de kontrol ettikleri bölgelerden geri çekilmelerinde ısrarcı olacaklarını söyledi. Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de “Suriye hükümetinin ülkenin tamamında kontrolü ele almaya kararlı olduğunu” belirtmiş ve Türk askerlerini ‘çıkaracağız’ demişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye’nin Suriye’deki durumuna dair bir açıklama yaptı.

Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’ye yardım önerdiklerini dile getiren Lavrentyev, Türk askerlerinin Suriye’de kontrol ettikleri bölgelerden geri çekilmelerinde ısrarcı olacaklarını söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre Lavrentyev verdiği demeçte, “Türk askerleri tarafından kontrol edilen bölgelere gelirsek, burası Azez ile Cerablus arasında kalan çok büyük bir alan. Türkiye İdlib’deyse nizam sağlanması için kendi üstüne belirli sorumluluklar aldı” dedi.

“Fakat biz her zaman bu bölgelerdeki operasyonları ile görevleri bittikten sonra Türk askerlerinin buralardan çekilmesi gerektiğini söyledik” diye devam eden Lavrentyev, şunları kaydetti:

“Bu bölgelerde sivillerin güvenli bir biçimde yaşaması için gereken koşullar oluştuğunda Türk askerlerinin buralardan çekilmesi gerektiği konusunda ısrarcı olacağız. Sonra da bu bölgelerin birleşme süreci devam edecek.”

Öte yandan Lavrentyev, Rusya’nın Suriyeli mültecilerin evlerine geri dönebilmeleri konusunda Türkiye’ye yardım teklif ettiklerini söyledi. Lavrentyev, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de 3.5 milyon göçmen yaşıyor. Bu kadar insana bakabilmek için kendilerinin (Türkiye) de yardıma gereksinimi var. Bu nedenle biz de Ankara’dayken göçmenlerin kendi evlerine dönebilmeleri için bir çalışma planı hazırlama teklifini gündeme getirdik.”

Suriye’nin BM temsilcisi: Onları çıkaracağız

Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de dün Soçi’de düzenlenen ve Türkiye’nin de katıldığı “barış görüşmeleri”nde benzer ifadeler kullanmıştı.

Türkiye’nin ülkelerindeki varlığını “işgal” olarak tanımlayan Caferi, “Suriye hükümetinin ülkenin tamamında kontrolü ele almaya kararlı olduğunu ve Türk askerlerinin uzun süreli varlığını tolere etmeyeceğini” belirterek, “Onları çıkaracağız” demişti.