Ana SayfaDünyaŞam’la temasta olan Demokratik Suriye Meclisi: Afrin de masada, önceliğimiz oranın özgürlüğü

Şam’la temasta olan Demokratik Suriye Meclisi: Afrin de masada, önceliğimiz oranın özgürlüğü

HABER MERKEZİ – Şam’da Suriye rejimi ile yaptıkları görüşmeye dair bazı detaylar aktaran Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi Üyesi Eli, Afrin konusunun da masada olduğunu söyledi. Eli, “Her iki taraf da Türk devletinin Suriye’nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor” dedi ve ekledi: “Başlıca amaç ve hedefimiz Afrin’in özgürlüğüdür.”

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) heyeti, davet üzerine ilk kez Şam’a resmi ziyarette bulunmuştu.

Meclis’in başkanlık konseyi üyesi Hesen Mihemed Eli, görüşmenin ayrıntılarına dair açıklamalarda bulundu.

Suriye’den yayın yapan ANHA’ya konuşan Eli, Suriye rejimi ile yapılan görüşmede öne çıkan gündemlerden birinin, IŞİD’den kurtarılan alanlarda kurulan sivil yönetimlere ilişkin öneriler olduğunu söyledi.

Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli

Eli, toplantıdaki esas maddenin de Kuzey Suriye’de tüm inanç, mezhep ve halkların yer aldığı “Demokratik Özerk Yönetimler” ile “Sivil Yönetimler” olduğunu vurguladı.

DSM üyesi Eli, “Suriye rejimi de ülkedeki yerel yönetimlere ilişkin 107 kanun maddesi önerdi ve bu maddeler üzerinde tartışma kararı aldı” bilgisini paylaştı.

Eli, özerk ve yerel yönetimler için en uygun çözümün bulunması için taraflar arasındaki görüşmelerin devam edeceğini vurguladı.

Kuzey Suriye’nin rejime teslim edileceği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu, iddiaların tek amacının bölgede karışıklık çıkarmak olduğunu da ifade eden Eli, bunun ‘pazarlık konusu edilmesinin mümkün olmadığını’ söyledi.

“Afrin de görüşüldü”

Suriye rejimi ile görüşmelerinin sürdüğüne dikkat çeken Eli, Afrin’in de masada olduğunu kaydetti.

Tarafların Türkiye’yi ‘işgalci’ olarak nitelendirdiğini aktaran Eli, “Her iki taraf da Türk devletinin Suriye’nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor. Afrin’deki işgale dair aynı zamanda birçok dünya devleti ile görüşmeler söz konusu ve devam ediyor. Çünkü buradaki işgal, uluslararası bir sorun” dedi.

Demokratik Suriye Meclisi temsilcisi, “Madem ki Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz; Afrin’in Türk işgalinden kurtarılması işgal altındaki diğer bölgelere de mesaj olacaktır. Başlıca amaç ve hedefimiz Afrin’in özgürlüğüdür” diye ekledi.

Afrin’de neler oluyor?

Türkiye, ÖSO grupları ile 20 Ocak’ta başlattığı askeri operasyon sonucunda 18 Mart tarihinde Afrin’e girdi. Bu tarihten itibaren kentten sık sık hak ihlali haberleri geliyor.

Sadece Haziran ayında 140 sivilin kaçırıldığı bildirildi. Temmuz ayının ilk yarısında ise Afrin’de yaklaşık 120 adam kaçırma, 7 cinayet, 10 soygun ve 27 baskın belgelendi, ayrıca dört tarla da ateşe verildi.

Ankara’nın PYD’ye karşı desteklediği ENKS dahi, kentteki silahlı grupların Afrin’de halka işkence yaptığını belirterek, “Türkiye ve Birleşmiş Milletler, silahlı grupların Afrin’de halka uyguladıkları tutuklama ve öldürmeleri sonlandırmalı” dedi.

Ayrıca kentte daha önce Kürtçe olan yerleşim yerleri ve kurumların adı da Türkçe ve Arapça olarak değiştirildi, kimi Afrinlilerin mülklerine el konuldu.

Almanya merkezli Tehdit Altındaki Halklar Örgütü geçtiğimiz Temmuz ayında yaptığı açıklamada “kente radikal İslamcı Araplar yerleştirildiğini, tüm Kürtçe yazı ve tabelaların kaldırıldığını, okullardaki Kürtçe derslerin müfredattan çıkarıldığını, yaklaşık 7 bin Kürt’ten haber alınamadığını” bildirdi.

Son olarak Uluslararası Af Örgütü Ağustos ayında, Afrin’de Türkiye’nin desteklediği grupların ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğunu açıkladı. Afrin’de yaşayan ve kentten ayrılmak zorunda kalan 32 kişiyle yapılan görüşmelere dayandırılan raporda, ağır insan hakları ihlalleri yaşandığı belirtilerek Türkiye’ye yönelik suçlamalara yer verildi.

Türkiye’yi yaşananları “görmezden gelmekle” suçlayan Af Örgütü, ihlallere son verilmesini talep etti.