Ana SayfaGüncelSelvi ‘reform toplantısı’nın perde arkasını yazdı: Sembolik isimlerin tutukluluğuna son verilebilir

Selvi ‘reform toplantısı’nın perde arkasını yazdı: Sembolik isimlerin tutukluluğuna son verilebilir

HABER MERKEZİ – Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, 3 yıl aradan sonra yapılan Reform Eylem Grubu toplantısının perde arkasını yazdı, AB’nin Türkiye’nin ‘sembolik tutuklamalar’ konusunda adım atmasını isteyeceğini öne sürdü.

Hükümete yakın kalemlerden Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecinin önemli mekanizmalarından olan Reform Eylem Grubu’nun 3 yıllık aradan sonra yaptığı toplantının ayrıntılarını yazdı.

Selvi “AB toplantısında bakanlar ne talimat verdi?” başlığıyla yayımlanan yazısında, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecinde Ankara’nın karşısına siyasi kriterler çıkacağını öne sürdü.

AB’nin “İfade ve basın özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırın. Sembolik isimlerin tutukluluğuna son verin” diyeceğini dile getiren Selvi, AB açısından siyasi normların olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

Hürriyet yazarı Selvi, yazısını şöyle noktaladı:

“Bizim de bunu dikkate alarak Osman Kavala, CHP milletvekili Enis Berberoğlu ve bazı belediye başkanları konusunda adım atmamız gerekiyor. Toplantıdan bir perde arkası bilgi de bu konuda vereyim: Dört bakan sembolik tutuklamaların önemini kayda geçiriyorlar. Türkiye’nin elinin güçlenmesi için adım atılmasının altı çiziliyor.”

Berberoğlu 14 Haziran 2017’den, Kavala ise 1 Kasım 2017 tarihinden bu yana tutuklu bulunuyor.

AB reformları 3 yıl sonra yeniden masada

Ankara-Washington hattında yaşanan gerilim sürecinde yapılan Reform Eylem Grubu toplantısına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak katılmıştı.

Dün yapılan toplantıda alınan kararları dört bakan düzenledikleri ortak basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Bakanların verdikleri mesajlarda Ankara’nın AB’ye tam üyelik konusunda kararlılık sergileyeceği ve önümüzdeki süreçte önceliğinin reform olacağı vurgusu yapmaları dikkat çekmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Siyasi reform sürecinin hızlandırılması için mutabık kaldık” demiş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise “Yargıda hedef süresi uygulamasının pilot uygulamalarını Pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak’tan itibaren bu uygulama hayata geçecek” diye konuşmuştu.

Bir sonraki toplantının tarihi ise 11 Aralık 2018 olarak ilan edilmişti.


“Türkiye AB rotasına yeniden girmeye çalışıyor”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Markette bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkek tutuklandı
Sonraki Haber
Apple’dan BİM’e 'sahte ürün' ihtarnamesi