Ana SayfaEkonomi“Şirketlerin borç yükü katmerlendi, işsizlik ve iflasların yaşanacağı sürecin içindeyiz”

“Şirketlerin borç yükü katmerlendi, işsizlik ve iflasların yaşanacağı sürecin içindeyiz”

HABER MERKEZİ – Bakan Albayrak’ın tanıttığı ekonomideki yeni yol haritasını “somut adım önermeyen bir program” olarak değerlendiren iktisatçı Gümüş, kurdaki artışla şirketlerin döviz cinsinden borç yükünün katmerlendiğini belirtti. Gümüş, “İflaslar, işsizlik, yüksek enflasyon ve düşük büyümenin kendisini sert bir şekilde hissettireceği bir sürecin içindeyiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe’de düzenlenen toplantıyla dün ekonomide yeni yol haritasını açıkladı.

Birçok iş insanının katıldığı toplantıda ‘yeni ekonomi modeli’ni tanıtan Albayrak, “Yeni dönem Türkiye’nin tüm kurumlarıyla, tüm detaylı stratejileriyle, daha hızlı ve daha güçlü politikalarla hedeflerine ilerlediği bir süreç olacak” dedi.

Albayrak’ın açıklamalarını değerlendiren iktisatçı Güneş Gümüş, ekonomideki yeni yol haritasını “somut adım önermeyen bir program” olarak nitelendirdi.

Gümüş, bu değerlendirmesine örnek olarak Albayrak’ın “ekonomide yumuşak bir iniş” vaadini gösterdi.

Söz konusu vaadin gerçekçiliğinin kalmadığını kaydeden Gümüş, şu sözleri kaydetti:

“Çoğu özel sektör borcu olmak üzere Eylül’de 7 milyar dolar, Ekim’de 10 milyar dolarlık bir dış borç ödeme takvimi varken, doların 7 TL sınırına gelip dayanmasından belli. Söz konusu şirketlerin borç yükü birçok günde katmerlendi. Yani sadece ciddi bir hayat pahalılığı değil; iflaslar, işsizlik, yüksek enflasyon ve düşük büyümenin kendisini sert bir şekilde hissettireceği bir sürecin içindeyiz.”

‘Krize doğru ilerlememek mümkün değil’

Albayrak’ın açıkladığı modelin sorunlara yanıt olmasının mümkün olmadığını belirten Gümüş, “Albayrak’ın kişiye ya da bir sektöre dayalı olmayan sürdürülebilir bir ekonomik yaklaşım iddiasının; Erdoğan’ın tartışmasız belirleyiciliği, 16 yıllık iktidar boyunca kaynakların oluk oluk aktığı inşaat sektörüne dayalı büyüme yanında anlamsızlığı açıktır” diye konuştu.

Gümüş, Türkiye’nin önemli yapısal sorunlarının olduğunun altını çizerken, “Önemli şirketler döviz cinsinden çok yüksek borçlara sahip; üretim ithalata bağımlı. Dünya konjonktürü gelişmiş ülkelerde ekonomik toparlanmayı, dolayısıyla daha az sıcak para akışını gösterirken, aşırı kırılgan bir ekonominin bu göstergelerle krize doğru ilerlememek mümkün değil” dedi.

Previous post
'Perseid gök taşı yağmuru': Yarın saatte 60’a yakın yıldız kayması görülebilir
Next post
Kılıçdaroğlu'ndan hükümete 13 maddelik öneri: Her türlü katkıyı veririz