Ana SayfaÇalışma YaşamıSoma davasının gerekçeli kararı: ‘Anlık bir olay değil, yönetimsel hatalar sonucunda gerçekleşti’

Soma davasının gerekçeli kararı: ‘Anlık bir olay değil, yönetimsel hatalar sonucunda gerçekleşti’

HABER MERKEZİ – Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin açılan 5’i tutuklu 51 kişinin yargılandığı ve geçen ay sonuçlanan davada mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Kararda iş cinayetinin ‘anlık bir olay’ olmadığı vurgulanarak, yönetimin hatalarına işaret edildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin 5’i tutuklu 51 kişinin yargılandığı davanın karar duruşması 11 Temmuz’da görülmüştü.

Mahkeme sanıklardan maden patronu Can Gürkan’a “taksirle öldürme” suçundan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru’ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 6 ay hapis cezası verirken, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ile birlikte 37 sanık hakkında ise beraat kararı vermişti.

Mahkeme heyeti, yaklaşık 1,5 ayın ardından 5 bin 820 sayfalık gerekçeli kararı açıkladı.

DHA’dan Taylan Yıldırım’ın haberine göre kararda, sanıkların savunmalarından mağdur ailelerin anlatımlarına, yaralı kurtulanların tanıklıklarından sanıklara yönelik değerlendirmelere dek pek çok ifade yer aldı.

Kararın Can Gürkan’a ilişkin kısmında, iş cinayetinin ‘anlık bir olay’ olmadığı ve yönetimsel hatalar nedeniyle gerçekleştiği vurgulandı.

Gerekçeli kararda, “Gürkan’ın Eynez ocağındaki yangınlardan ve ocağın yapısal eksikliklerinden, ocağın devir alındığı tarihten, yani en baştan itibaren şirketin yönetimi kurulu başkanı olan sanığın, haberdar olduğu hususu mahkememiz tarafından kabul edilmiştir” denildi.

‘Anlık bir hatalı uygulama değil’

İş cinayetinin temel nedenlerinin yönetim anlayış ve uygulamalarından kaynaklanan yapısal nitelikteki nedenler olduğu kaydedilen kararda, “Olay, bir anlık hatalı uygulama, bir işçinin yanlış bir davranışına münhasıran bir vardiyaya tesadüf eden bir icrai hareket gibi anlık kusurlu bir harekete dayanmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Kararın devamında şöyle denildi:

“İddianameye konu olan olayın meydana gelmesinin somut olay üzerinden örneklemek gerekir ise yıllık 1,5 milyon ton kömür üretimine göre planlanmış ocak altyapısına rağmen, Haziran 2011 tarihli ek uygulama revize projesiyle projelendirilen S panolarına yönelik ikinci hava yolu paralele havalandırma yolunun uygulamaya geçirilmeyip, mevcut öngörülen riskli durum ile üretime devam etme ve yıllık 3,5 milyon ton olmak üzere uzun zamana yayılan hareketlerin birikimi olmuştur. Özellikle meydana gelen yangının zararlı etkilerini arttırıcı nitelikteki havalandırma sorununun uzun yıllar şirket yönetim kurulu üyeliği yapıp, kaza tarihinde ise şirket yönetim kurulu başkanı sıfatına haiz sanık Can Gürkan tarafından oluşturulan mekanizasyona bağlı hızlı üretim artışı temelli üretim anlayış ve yaklaşımı doğrultusunda bu yönü ile karar alma yetkisi kapsamında işletme organizasyonunu aşan yapısal nitelikte bir kusur ve problem olduğu açıktır. Gerçekten, işletilen ocak yüksek risk içermekte olup, bu risklerle yukarıda belirtildiği üzere yüklenici şirket yönetim kurulu başkanı tarafından bizzat bilinmektedir.”


Soma Davası: Can Gürkan’a ‘taksir’den 15 yıl hapis cezası, Alp Gürkan’a beraat

Previous post
ABD'den 'Minbiç' açıklaması: Yönetim, etnisiteye bakılmaksızın Minbiçlilerden oluşacak
Next post
Şırnak'taki yangında onlarca hektarlık alan küle döndü